Lönnebergas nya viltkorvar innehåller endast 20 procent viltkött. Trots det kallas de för "renkorv" respektive "hjortkorv".

Många konsumenter förväntar sig nog att en renkorv skulle innehålla enbart kött från ren. Så är dock inte fallet med Lönnebergas nya "Renkorv med tranbär", som lanserades tidigare i år. Det är inte särskilt mycket renkött alls i korven.

Utöver ynka 20 procent renkött, innehåller den nämligen 62 procent gris- och nötkött samt därutöver även fett från gris och blodprotein från gris. Samma visa är det med företagets "Hjortkorv med havtorn".

– Rent generellt finns det inga gränsvärden för hur mycket renkött en renkorv måste innehålla utan bara att det måste specificeras hur mycket som ingår så så långt är det korrekt, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket, till Metro.

Hon menar att man ska tolka benämningen "renkorv" som att det syftar på den dominerande smaken, ungefär som peppar- eller vitlökssalami.

Men trots detta har flera missnöjda konsumenter hört av sig till tillverkaren Atrias kundtjänst.

Vi har trott att deklarationen vi haft på baksidan är tillräckligt tydlig, säger företagets marknadschef Pontus Egner, till Metro.

Där kallas den istället för "kallrökt korv med renkött" och där finns också ingrediensförteckningen där köttinnehållet framgår.

Han säger till tidningen att det är svårt att göra en god salami eller rökt korv med en mindre del griskött än vad företaget använder och att receptet därför inte kommer att ändras. Inte heller kommer man att ändra namnet. Däremot kommer man att lägga till information om hur mycket av köttet som är viltkött och hur mycket som är gris- och nötkött även på förpackningens framsida.

FAKTA: Det här innehåller korvarna
  • Lönneberga Renkorv med Tranbär
    Ingredienser: Griskött (45%), renkött (20%), nötkött (17%), fett från gris, kryddmix (mjölkpulver, druvsocker (majs), socker, lök, koksalt, vitpeppar, antioxidationsmedel (E300, E301)), koksalt, potatisflingor, tranbär (1,8%), enbär, blodprotein från gris, antioxidationsmedel (E301), konserveringsmedel (E250).

  • Lönneberga Hjortkorv med havtorn
    Ingredienser: Griskött (45%), hjortkött (20%), nötkött (17%), fett från gris, kryddmix (mjölkpulver, druvsocker (majs), socker, lök, koksalt, vitpeppar, antioxidationsmedel (E300, E301)), koksalt, potatisflingor, torkad havtorn (1,3%), blodprotein från gris, antioxidationsmedel (E301), konserveringsmedel (E250).


Annons