Livsmedelsjättarna i USA har problem. Kunderna vill inte köpa deras – ofta hårt processade – produkter. Förra året förlorade storföretagen 4 miljarder dollar i marknadsandelar, enligt en granskande artikel som nyligen publicerades i den amerikanska affärstidskriften Fortune.


Sedan 2009 har de 25 största livsmedelsföretagen tappat 18 miljarder dollar, enligt en marknadsanalys från Credit Suisse. Samtidigt finns en stor misstro mot de stora industrijättarna, vars produkter länge har dominerat livsmedelsutbudet.


Istället letar konsumenterna i allt högre utsträckning efter alternativ som de uppfattar som enklare, mer genuina och hälsosammare. De vill veta var maten kommer ifrån och hur den har producerats. Enligt en global undersökning i artikeln vill hela 68 procent av världens konsumenter kunna känna igen alla ingredienser på ingrediensförteckningen. 40 procent vill dessutom att maten ska vara gjord med så få ingredienser som möjligt.


Detta nya konsumtionsmönster har lett till att försäljningen av ekologiskt har tredubblats det senaste decenniet. Också produkter utan artificiella tillsatser och aromer, konserveringsmedel samt fruktos-glukossirap säljer allt mer liksom de som har framställts utan genmodifiering, antibiotika och tillväxthormoner.


Och det är storföretagens försäljning som har drabbats, vilket har fått dem att agera. Många har sett över sina produkter och har tagit bort de ingredienser som konsumenterna varit mest tveksamma mot. Bara det senaste halvåret har Kraft Foods tagit bort syntetiska färgämnen och konserveringsmedel från sin flaggskeppsprodukt "Macaroni & cheese", köttjätten Tyson Foods slutat ge antibiotika till sina kycklingar och General Mills slutat med GMO i sina Cheerios.

Även de båda chokladkonkurrenterna Hersey's och Nestlé (den senare har Äkta vara skrivit om här) har tidigare gått ut med att de kommer att sluta med en rad artificiella tillsatser till förmån för "enklare" eller mer "naturliga" ingredienser i en rad olika produkter.

En annan strategi har varit att köpa upp ekologiska eller naturliga uppstickare. För ett par år sedan köpte soppjätten Campbell upp juice- och smoothie tillverkaren Bolthouse Farms och ekologiska barnmatstillverkaren Plum Organics och General Mills har nyligen köpt upp Annie's, som tillverkar "macaroni & cheese" av "riktiga ingredienser".

Sett ur ett svenskt perspektiv är utvecklingen intressant, då det mesta som händer där borta även kommer hit. Den utveckling med ekologiskt, närproducerat och färre tillsatser som vi har sett hittills är nog bara början.

Ivar Nilsson


Läs hela Fortunes artikel här >>


Annons