Till skillnad från i butiken har maten på restauranger, kaféer och andra storhushåll ingen ingrediensförteckning. Som konsument ska man dock kunna få veta om maten innehåller några allergener, vilket kan ske muntligen eller skriftligen.

Under förra året kontrollerades efterlevnaden av dessa regler på 2 172 restauranger, kaféer och andra storhushåll  i 71 kommuner runt om i landet i ett gemensamt projekt under Livsmedelsverket. Det visade på betydande brister. På varje ställe efterfrågades allergenerna för två olika produkter och i 25 procent av fallen lämnade verksamheten ut felaktig information om minst en av dessa produkter. Totalt lämnades felaktig allergiinformation ut om 17 procent av 4 344 undersökta produkter.

Vanligast var felaktig information om senap (223 fall), selleri (171), ägg (138), soja (132), mjölk (129), gluten (118) och sulfit (101).

- Att en allergiker så ofta riskerar få fel information på restauranger är mycket allvarligt då det kan leda till allergiska reaktioner. Restauranger och liknande verksamheter har en skyldighet att informera om allergena ingredienser i maten de serverar, säger Maria Svensson, enhetschef för livsmedelskontrollen i Malmö stad, som har samordnat projektet.

Ivar Nilsson

Annons