Efterfrågan på mer naturliga livsmedel väntas öka till följd av handelsavtalet, TTIP, med USA – oavsett om de nu pågående förhandlingarna går i lås eller inte, skriver Foodnavigator.com.

Förhandlingarna om handelsavtalet mellan USA och EU har dragit ut på tiden och pågår fortfarande, trots att de inleddes redan 2013. Avtalet, som syftar till att ta bort de handelshinder som skillnader i lagstiftning utgör, har mötts av hård kritik från europeiska konsumenter.

Bland annat finns en oro för att avtalet kommer att leda till att vi tvingas ge upp vår strängare lagstiftning kring användningen av vissa bekämpningsmedel, tillväxthormoner och tillsatser eller åtminstone tvingas släppa in produkter som inte uppfyller denna.

Enligt en rapport från marknadsundersökningsföretaget Mintel så vekar denna misstro öka ju längre förhandlingarna pågår. I en undersökning som utförts på uppdrag av en tysk konsumentorganisation har andelen tyskar som tror att avtalet skulle vara dåligt för landet ökat från 25 procent i februari förra året till 46 procent.

Förtroendet för livsmedelsindustrin är dessutom lågt. I Storbritannien anser mindre än hälften, 49 procent, av konsumenterna att livsmedelsindustrins mat är säker att äta, enligt data från Mintel. Samtidigt visar en fransk branschundersökning att drygt hälften, 54 procent, av fransmännen anser att företagen inte är ärliga i sin information till allmänheten.

"Vi tror att dessa attityder kommer att cementeras i Europa om konsumenter ställs inför hotet från mer modifierade och kemiskt behandlade råvaror och produkter. Detta kommer också att skapa möjligheter för nykomlingar  som hantverksmässiga läsktillverkare  med rena och naturliga referenser", skriver Mintel i rapporten.

Konsumenters redan idag höga villighet att betala mer för småskaligt och handgjort förutspås också öka.

"Oavsett om TTIP ratificeras under 2016 eller inte kommer mediastormen som har omgett det att vara tillräckligt för att få konsumenterna att tänka - och titta - en extra gång på sin mat och sina skönhets- och rengöringsprodukter och börja utforska mer naturliga alternativ."


Ivar Nilsson


Läs mer:

TTIP backlash: Europe wants its food to be craft, natural and home-grown >>

Annons