Valio blåser sina kunder – på både pengar och laktosen. Företaget säljer laktosfritt dyrt, trots att innehållet är identiskt med de "ej laktosfria", avslöjar Hunger.


Har du lagt fem kronor extra på Valios laktosfria naturella yoghurt eller kefir, för att undvika just laktos?


Då har du betalat mer helt i onödan. Men det handlar inte om det faktum att många idag köper laktosfritt, trots att de inte är diagnostiserade med laktosintolerans, som du kan läsa mer om här.


I det senaste numret av magasinet Hunger avslöjas att Valio säljer exakt samma produkt i två olika förpackningar till olika priser.


Efter att ha fått ett tips om bluffen från en anonym källa, skickade magasinet in de påstått ej laktosfria produkterna på laboratorieanalys. Och de visade mycket riktigt vara precis lika laktosfria som de som är märkta med laktosfritt. Inte nog med det. När företaget konfronteras med uppgifterna erkänner de dessutom att innehållet är identiskt. Produkterna tillverkas på exakt samma sätt på samma mejeri i finska Uleåborg.


– Vår plan var att ta oss in på den ordinarie [ej laktosfria] marknaden, men vi har inte lyckats komma upp i tillräckligt stora volymer. Därför har vi kombinerat produkterna i produktionen, svarar företagets kommunikationschef Linda Öhman, magasinet.


Men samtidigt har de alltså fört sina trogna konsumenter av laktosfria produkter bakom ljuset och fått dem att betala mer för samma produkt.


– Det har aldrig varit vår avsikt att lura någon. Vi följer lagen och det finns inget krav på att ange att en produkt är laktosfri eftersom det inte medför några hälsorisker för konsumenterna.


De lovar dock att så fort som möjligt övergå till vanlig yoghurt och kefir i de ej laktosfria produkterna.


Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, är kritisk mot Valio, som varit drivande i utvecklingen, försäljningen och marknadsföringen av laktosfritt.


– Den stora frågan utifrån detta är varför man tar så mycket mer betalt för laktosfria produkter. Valios reklam riktad till unga kvinnor känns också tveksam. Om man spinner på människors osäkerhet, för att få fler att konsumera laktosfritt helt i onödan, och sedan tar oskäligt betalt, då känns det som ett fult försäljningstrick och ovärdigt ett stort livsmedelsföretag.


FAKTA: Laktosfritt
  • För att göra laktosfria produkter tillsätts enzymet laktas, som bryter ner laktosen i mjölken till glukos. Eftersom det är ett så kallat processhjälpmedel behöver det inte deklareras på ingrediensförteckningen.
  • De senaste åren har laktosfritt blivit en trend, då många börjat köpa laktosfria produkter utan att vara diagnostiserade med laktosintolerans.

Ivar Nilsson

Annons