Utbudet och försäljningen av laktosfria produkter har exploderat sedan millennieskiftet, trots att andelen laktosintoleranta svenskar är relativt blygsam. Samtidigt kan produkterna vara uppåt dubbelt så dyra, enligt magasinet Hunger.

"Laktosbluffen" heter den granskande artikeln i senaste numret av matmagasinet Hunger. I Sverige är det endast mellan tre och fem procent av befolkningen som lider av detta. Trots det säljs det omkring 32 miljoner liter laktosfri mjölk om året till svenskarna, vilket är snudd på lika mycket som försäljningen av ekologisk mjölk.

Orsaken är att många felaktigt får diagnosen laktosintolerant eller att de helt enkelt själva ställer den. De laktosfria produkterna har samtidigt marknadsförts brett med uttryck som "Lite nyttigare", "För en lättare magkänsla" eller som passande en "känslig mage", samtidigt som var tredje svensk lider av magproblem.

Dessutom kan omkring 90 procent av de som diagnostiserats med laktosintolerans faktiskt äta eller dricka relativt stora mängder vanliga mjölkprodukter utan att känna några som helst besvär,enligt Hunger. Enligt Livsmedelsverket går upp till fem gram laktos bra, medan EU:s livsmedelsmyndighet anger tolv gram.

Och här kommer man i artikeln till en intressant insikt. De flesta vuxna får inte i sig särskilt mycket laktos och de flesta mejeriprodukter, utöver mjölk, innehåller dessutom naturligt relativt lite laktos.

– Smör, yoghurt, fil, grädde och ost är helt värdelösa som laktosfria produkter. De vanliga mejerivarorna innehåller nämligen i sig så lite laktos. Är du laktosintolerant  och ska få obehag av att vanlig grädde måste du dricka en hel förpackning med tre deciliter, säger Lena Grahnquist, överläkare och sektionschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, i artikeln.

Och utanför Sverige känner man också väl till detta, eftersom omkring 70 procent av alla människor är laktosintoleranta. Men de flesta har ändå inget behov av laktosfria produkter, eftersom de istället har anpassat sin konsumtion.

– Fransmännen dricker café au lait och italienarna har béchamelsås i sin lasagne, säger Lena Grahnquist. De äter ost, de äter yoghurt. De konsumerar alltså mjölkprodukter, men i små mängder.
Annons