Det gotländska slakteriet Gothemsgården misstänks ha köpt in utländskt oekologiskt kött som förpackats och sålts som gotländskt och Krav-märkt. Enligt Helagotland.se kan det bland annat handla om irländskt kött som en grossist i Stockholm levererat till slakteriet.


Gothemsgården[Gothemsgården]– Vid fyra eller fem tillfällen köpte de mellan 54 och 80 lamm, säger Thomas Gawell vid Josefs Lammhouse, till Helagotland.se.


Enligt en tidigare anställd vid Gothemsgården, som Aftonbladet har pratat med, styckades de irländska lammen på nätterna – för att undvika Livsmedelsverkets inspektioner. Verket har vid flera tillfällen under flera år tipsats om den misstänkta hanteringen av utländskt kött, bland annat av en tidigare anställd, utan att fusk har kunnat beläggas.


– Här har det varit tips om nattstyckningen och ibland om djuravfall. Som det har sett ut när vi har varit där, så har vi inte hittat något, säger Martin Lindblom till Helagotland.se.


Först efter att slakteriet av andra orsaker lagts ned kunde det misstänkta fusket avslöjas. Ärendet har nu överlämnats till åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm och utreds av polisen.


Annons