Svt Plus om vanilj

Vanilj i namnet och på bilden, men i själva såsen lyser den eftertraktade stången med sin frånvaro. Trots att det inte är tillåtet, har myndigheterna inte gjort någonting åt det utbredda fusket. Det framgick i senaste avsnittet av Svt Plus.

I senaste avsnittet av Svt Plus tittar man närmare på vaniljprodukter. Eller i alla fall påstådda vaniljprodukter. Många produkter, som vaniljsåser eller vaniljglassar, innehåller nämligen ingen vanilj. Istället är de smaksatta med billiga aromämnen, som kan vara framställda av råolja, rötad granved eller bävergäll, vilket Mats-Eric Nilsson berättar om i programmet.

Samtidigt stoltserar producenterna med ordet vanilj i namnet och avbildade vaniljstänger på förpackningen, något som Plus visar inte är tillåtet enligt lagstiftningen. Trots det gör Livsmedelsverket och de andra kontrollmyndigheterna inget åt saken, eftersom de inte hinner.

Det här handlar ju om redlighet, alltså är det sant det som man påstår, och det har ju inte en lika hög prioritering i kontrollen som livsmedelssäkerheten. Då blir det så här. Att det inte blir kontrollerat, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket, som intervjuas i programmet.

Istället säger hon att konsumenten får titta på ingrediensförteckningen för att ta reda på om det verkligen är vanilj i.

För den som vill göra vaniljsåsen själv visar bagaren Jesper Långström hur enkelt det faktiskt kan vara.

Se inslaget ovan eller hela programmet här >>

15:30 in i programmet börjar inslaget om vanilj.
18:00 börjar vaniljsåsreceptet.
22:30 intervjuas Mats-Eric.
26:00 svarar Livsmedelsverket.

Ivar Nilsson
Annons