Smaksättningar med citrus är den senaste trenden. Enligt analytikerna beror populariteten på att konsumenterna då uppfattar produkterna som nyttigare.


Den europeiska marknaden för citrusaromer är idag värd omkring 2,4 miljarder euro och förväntas dessutom växa 4,8 procent de kommande tio åren, enligt en kommande rapport från marknadsanalysföretaget FMI skriver branschtidningen Food navigator.

Vad är då skälet till citrusfrukternas popularitet? Jo, citron och andra citrusfrukter uppfattas som särskilt nyttigt av de alltmer hälsomedvetna konsumenterna, enligt analytikerna. Citron påstås exempelvis stärka immunförsvaret, vara antibakteriellt och rena kroppen på olika vis.

Problemet är bara att aromerna, som kan vara syntetiskt framställda, har mycket litet gemensamt med de riktiga frukterna. Exempelvis innehåller de ingen vitamin C, som är en av de utpekade nyttigheterna.

 Även de naturliga aromerna har väldigt få hälsofördelar, säger Vipassa Kakroo på marknadsanalysföretaget FMI, till Food navigator.

Men det finns aromtillverkare som har lösningen även på det.

 De här företagen tillverkar citrusaromer som på kundernas begäran har berikats med vitamin C.


Värt att notera är också att "naturliga aromer" i ingrediensförteckningen på exempelvis en grapefruktläsk, inte betyder att aromämnet är utvunnet ur grapefrukt. Det innebär bara att källan till aromen är naturlig. Till exempel kan den vara framställd genom mikrobiell fermentering av socker, vilket är ett avsevärt billigare sätt. Bara om det står "naturlig grapefruktarom" kan man vara säker på att den kommer från den äkta varan.


Ivar Nilsson


Annons