Västkusträkan får åter grönt ljus, medan Östersjötorsken i år får rött, i årets fiskguide från Världsnaturfonden WWF.

De två senaste åren har WWF rekommenderat att vi bör låta bli att äta räkor fiskade på den svenska Västkusten. I årets fiskguide är den dock tillbaka på grönt ljus i och med att hela det svenska fisket har blivit MSC-certifierat.

För torsk från Östersjön är det tvärtom. Den har sedan förra året gått från grönt till rött ljus. WWF skriver att det beror på att fiskarna är små och magra och att forskarna inte vet varför. Torsk fångad i östra Östersjön, Barents hav eller Arktiska havet får gult ljus, vilket betyder att man ska vara försiktig med konsumtionen.

– Fiskguiden är ett viktigt verktyg för att göra mer miljövänliga och hållbara inköp av fisk och skaldjur. Både konsumenter, fiskbranschen och restaurangerna har stor makt att påverka. Vi rekommenderar alla att köpa produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller KRAV, säger Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad på WWF.

Hela Fiskguiden 2016 hittar du här >>


FAKTA: FIskguiden
  • Bakom guiden står Världsnaturfonden WWF.
  • I guiden ingår ett 60-tal av våra vanligaste matfiskar.
  • Arterna utvärderas enligt tre grundläggande principer: beståndets situation, fiskeredskapens ekologiska påverkan och förvaltningen.
  • För odlade arter är fodrets ursprung och odlingens påverkan på den omgivande miljön viktiga faktorer som utvärderas.
  • Rött ljus = Låt bli. Gult ljus = Var försiktig. Grönt ljus = Ät gärna.

Ivar Nilsson


Annons