Två av tre svenskar tycker att livsmedel med färre eller mindre tillsatser också är bättre, visar Yougovs rapport Food & Health 2016.

I sin årliga rapport har marknadsundersökningsföretaget tittat närmare på svenskarnas uppfattning om tillsatser i maten. Bland annat visar den att 64 procent instämmer i påståendet att "ju mindre/färre tillsatser desto bättre livsmedel". Relativt många, 45 procent, svarar också att de vill lära sig mer om tillsatser i livsmedel.

Många undviker också aktivt tillsatser. När svenskarna svarar på vad de undviker att få i sig, hamnar bland annat E-nummer generellt, men även ett antal typer av tillsatser, på topp femton-listan:


Det här undviker svenskarna
att få i sig
Andel
Transfetter
39%
Genmodifierade ingredienser
35%
Sötningsmedel
34%
Palmolja
31%
E-nummer
28%
Härdat fett
24%
Akrylamid
23%
Bisfenol A
23%
Smakförstärkare
22%
Socker
22%
Konserveringsmedel
21%
Färgämnen 
21%
Glutamat
21%
Förtjockningsmedel 
17%
Stabiliseringsmedel
16%


57 procent litar på Ä-märket

Fyra av tio känner till Ä-märket. Jämfört med Nyckelhålet och Krav, som tillsammans toppar listan på 98 procent, är det kanske inte så mycket, men till skillnad från dessa har Ä-märket inte funnits i tre decennier och har heller inte staten eller ett antal stora livsmedelsföretag* i ryggen. Ä-märket startades av oss på den oberoende konsumentföreningen Äkta vara för knappt sju år sedan.

När det gäller pålitligheten ligger dock Ä-märket närmare toppen. 57 procent av de som känner till och har en uppfattning om Ä-märket tycker att det är pålitligt, medan motsvarande siffror för ledaren, än en gång Krav, är 73 procent.

* Bland Kravs ägare finns bland annat: Arla Foods AB, Hemköpskedjan AB, Ica Sverige AB, KF ekonomisk förening, Lantmännen ek. för., LRF Lantbrukarnas Riksförbund, Nordic Choice Hospitality Group, Norrmejerier ak. för., Scan AB, Scandic Hotels AB, Skånemejerier ek. för., Sodexo AB, Svenska Ägg, Svenskt Butikskött AB

Ivar Nilsson


Annons