Detta är ett gemensamt klagomål på flera chipsprodukter som är smaksatta med aromer, men där detta inte framgår tydligt av förpackningen. Klagomålet gäller företagen Lantchips (i Södertälje), Premium Snacks Nordic AB (äger varumärket Gårdchips; i Laholm), Orkla Confectionery & Snacks Sverige (distribuerar varumärkena OLW och Pringles; i Solna) och Santa Maria (i Mölndal).

Bakgrund
Chips och andra liknande produkter är ofta smaksatta med dill, lökpulver, ostpulver eller andra naturliga råvaror. De kan följaktligen kallas för dillchips, lökchips eller ”tortilla cheese”, som några exempel. 

Många andra chips är dock bara smaksatta med aromer. Detta blir kanske tydligast med Svenska lantchips nya veganchips. Beteckningen på dem är ”Gräddfil & lök”, men de innehåller inte någon gräddfil utan endast mjölksyra och arom.

Ingredienser: Potatis (65%), solrosolja, maltodextrin, salt, socker, lök, mjölksyra, krydda, jästpulver, vitlök, jästextrakt, arom, surhetsreglerande medel (citronsyra).

Vi menar att det är vilseledande att påstå att chipsen innehåller gräddfil, när de inte gör det. Se artikel 7.1 d i förordning (EU) nr 1169/2011.

Som exempel på en vilseledande beskrivning av ett livsmedel skriver Livsmedelsverket på sin sajt Kontrollwiki.

”En produkt betecknas citronmuffins trots att den enda smakgivande ingrediensen är citronarom. En rättvisande beteckning skulle kunna vara: muffins med citronsmak.”

Följaktligen borde det stå Lantchips ”gräddfilssmak och lök” på chipsen ovan.

Chips där smaken kommer från aromer bör signalera det
På samma vis bör alla följande produkter ändras så att det på framsidan av förpackningen blir tydligt att de endast innehåller en ”smak” av något.

Som kontrast till exemplen ovan kan nämnas en chipsprodukt OLW som heter ”syrad grädde” och som verkligen innehåller crème fraichepulver. Pringles Sour cream & onion innehåller verkligen gräddfilspulver. Och OLW:s Sir salty vinegar innehåller verkligen vinvinsvinägerpulver.

Det går alltså att framställa chips som innehåller de riktiga råvarorna.

Vi vill också att ni ska granska några chipsprodukter där det på framsidan står ”med smak av”, vilket kan tolkas som att man verkligen har haft i den riktiga råvaran för att smaksätta.

Sammanfattning
För att det ska bli lätt för konsumenten att i butiken veta vilka chips som innehåller riktiga råvaror och vilka som är smaksatta med aromer, bör det tydligt framgå av förpackningen. I de fall aromer används för att framställa en smak, bör det exempelvis stå ”vinägersmak”, ”gräddfilsmak”, ”smörsmak” och så vidare.

Det är självklart att konsumenter – utan att lusläsa ingredienslistor – ska kunna avgöra om en smak kommer från aromer. Kryddor som dill och gräslök kommer troligtvis också att ersättas av aromer i framtiden. Därför behöver kraven på hur smak av aromer presenteras på förpackningen höjas.

Vi vill gärna få återkoppling på vilket beslut ni tar i detta ärende.

Mvh,
Föreningen Äkta vara, Björn Bernhardson
Ann Fernholm, vetenskapsjournalist

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att Gårdchips Sourcream & black garlic inte innehåller någon "black garlic", vilket byggde på felaktig information på företagets hemsida. Produkten innehåller dock ingen sourcream.

Stötta Äkta vara