Trots en stor efterfrågan så är endast ett par procent av de ekologiska äpplena som säljs i svenska butiker odlade i Sverige, skriver TT.

Sedan ett antal år tillbaka finns det ofta svenska äpplen i butikerna under säsongen. Men om de är ekologiska är de i 98 procent av fallen importerade, enligt en undersökning hos landets största livsmedelskedjor.

Enligt odlare, som TT har talat med, har det flera orsaker. Bland annat är arbetskraften dyr i Sverige samtidigt som ekologisk odling är mer arbetsintensiv. Dessutom måste svenska odlare, till skillnad från andra delar av EU, söka särskilda tillstånd för att få använda ekologiska bekämpningsmedel, som såpa, rapsolja och bakpulver.

Antalet ekologiska odlare växer dock, men med en viss eftersläpning, eftersom det tar flera år innan en nystartad odling ger avkastning.


Fruktförmedlingen
  • Istället för att köpa importerade äpplen kan man med fördel se till att utnyttja alla de äpplen som växer i trädgårdar och på allmänningar. Obesprutat och närodlat. Har du inga egna träd? Ta en titt i Äkta varas fruktförmedling >>


Annons