Håller produkterna vad de lovar eller är det som står på förpackningen bara tomt säljsnack eller rent av olagligt? En dansk konsumentorganisation granskar detta i en pågående kampanj, bland annat hälsopåståenden om fullkorn och "äkta" majonnäs och "gammaldags" glass fyllda med tillsatser.

Den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet Tænk driver en kampanj mot vilseledande produkter. I dagarna har de anmält 14 olika produkter till det danska livsmedelsverket. Det handlar bland annat om rostbiff, vars yta färgats brun med karamelliserat socker för att den ska se ugnsstekt ut, fullkornsflingor som inte innehåller så mycket fullkorn men desto mer socker och hälsosmoothies som innehåller motsvarande mängd fruktsocker som läsk.

Här är några av produkterna, som även säljs i Sverige:


Nestlés frukostflingor Lion och Nesquik

På produkterna gör man stor sak av innehållet av fullkorn, med procentsats och särskild symbol, som liknar det officiella danska fullkornsmärket. Men till skillnad från produkter som får märkas med detta är innehållet av fullkorn inte alls särskilt högt. Det är däremot sockerhalten: 29,7 respektive 25 procent.

Innocents supersmoothies Defence och Energise

Namnen på produkterna antyder att de är särskilt hälsosamma, samtidigt som de innehåller en hel del socker.

Pastellas Grönsakspasta, flera varianter

I denna färska pasta har den vanliga degen blandats ut med pulver och puré av olika grönsaker. På framsidan av förpackningen står det med stor text "40% grönsaker" och med betydligt mindre text "grönsaksinnehåll motsvarande". Det faktiska innehållet av grönsaker ligger dock enligt ingrediensförteckningen på mellan 31 och 25 procent.

Fler tveksamma produkter

Organisationen lyfte häromdagen också fram tolv varor där de tycker att tillverkarna tänjer på sanningen och där konsumenten lätt kan bli lurad. Flera av fenomenen känner vi igen från Sverige och är sådant som Äkta vara tidigare har uppmärksammat. Här är ett axplock:


  • skyr, som liksom kvarg säljs för att det höga proteininnehållet uppfattas som nyttigt, men som samtidigt kan innehålla massor av socker.
  • pizzatopping, som försöker efterlikna riven ost, men där huvudingredienserna är vatten och palmolja.
  • glass märkt "gammaldags", men där innehållet utgörs av betydligt nymodigare ingredienser som färgämnen, aromämnen, emulgeringsmedel och konsistensmedel.
  • äkta majonnäs, som till skillnad från annan majonnäs på marknaden, som borde klassas som mer äkta, har skapats med inte mindre än sju olika e-nummer. Även det danska livsmedelsverket menar dock att detta är helt i sin ordning, så länge den även innehåller ägg, olja, vinäger och salt i vissa proportioner.


Den som är mer intresserad och står ut med lite danska kan läsa mer produkterna och kampanjen här (länkar till produkterna finns längst ner) >>

Ivar Nilsson


Annons