En majoritet av finalisterna till antipriset Årets matbluff 2015 har försvunnit från marknaden. Endast en av produkterna säljs fortfarande med en märkning som riskerar att vilseleda konsumenten.

– Med antipriset Årets matbluff vill vi belysa produkter som konsumenter upplever som vilseledande, för att bidra till en bättre och ärligare livsmedelsmarknad. Då är det förstås glädjande att en majoritet av förra årets finalister inte längre säljs, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson, som avslöjar att man redan har fått in en rad nomineringar till årets startfält.

Fyra av fem finalister från förra året har slutat sälja eller bytt namn på den vilseledande produkten:

  • Slutat sälja: Svenska folket röstade förra året fram Valios laktosbluff till ”vinnare” av det inte så ärofyllda priset. I ett labbtest hade de avslöjats med att i hemlighet sälja exakt samma laktosfria kefir billigt i det vanliga sortimentet men fem kronor dyrare till laktosintoleranta. Kort efter att utmärkelsen tillkännagavs valde företaget att be om ursäkt för att kunderna hade fått bristfällig information och slutade sälja produkten som inte märkts ut som laktosfri.
  • Bytt namn: Med ett kreativt namn och insprutning av saltlake, aromämne och vattenbindande fibrer försökte tillverkaren Nybergs deli sälja grisens skinka som filé. Men redan under sommaren 2015, innan tävlingen var avgjord, satte miljöförvaltningen stopp för denna bluff och företaget tvingades byta namn på produkten. Istället för ländfilé fick den det lika kreativa – men mindre vilseledande – namnet Fläskmästarbit. Innehållet är dock fortfarande det samma.
  • Slutat sälja: Naturell ska väl betyda utan särskild smaksättning? Det tyckte inte Nestlé, som piffade till sina naturella Välling gryn med syntetisk vanillinarom. Nu har dock produkten utgått ur tillverkarens sortiment.
  • Slutat sälja: En renkorv med bara 20 procent renkött, resten gris- och nötkött. Det var vad Lönneberga försökte sälja. Och Livsmedelsverket var helt med på noterna, med hänvisning till att det inte finns någon gräns för hur lite renkött en renkorv får innehålla. På grund av dålig försäljning har dock tillverkaren Atria Scandinavia slutat sälja produkten.
  • Säljs fortfarande: En av finalisterna finns dock kvar på marknaden i samma form som tidigare. Ridderheims Murkelpaté säljs alltjämt med texten ”Tante Juliettes original recept” på förpackningens framsida, samtidigt som baksidans ingrediensförteckning avslöjar ett innehåll av betydligt mindre traditionella råvaror, bland annat tio olika e-nummer, palmolja, växtfiber och jästextrakt.


– Har du sett någon produkt som du tycker förtjänar priset Årets matbluff 2016? Sista dag att skicka in nomineringar till årets upplaga är den 2 januari, säger Björn Bernhardson.

Nominera till Årets matbluff 2016 här >>

Ivar Nilsson


Annons