Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt kallar köttfria produkter, som ändå utnyttjar köttprodukternas namn för ”fullständigt vilseledande”. EU-kommissionen tycker dock att dagens regler är tillräckliga.

Exempel som Schmidt ger är produkter som heter sådant som ”vegetarisk korv” eller ”vegansk schnitzel”.

"Jag är för att det skulle förbjudas eftersom det skulle göra märkningen tydligare för konsumenten. Jag vill inte att vi ska låtsas att dessa pseudo-kötträtter är kötträtter", säger han till den tyska tidningen Bild, enligt Foodnavigator.

Den kristdemokratiske ministern skickade förra året även ett brev till EU-kommissionären för hälsa och matsäkerhet, Vytenis Andriukaitis, med krav på tydligare märkning av denna typ av produkter. Två italienska EU-parlamentariker har också frågat kommissionen om de avser att skydda köttbegreppen.

Mejerinamn är skyddade
På mejeriområdet finns redan ett skydd för exempelvis namn som ost och yoghurt, som endast får användas på produkter som är tillverkade av mjölk. Därför är namn som exempelvis ”vegansk ost” eller ”havreyoghurt” inte tillåtna.

Kommissionen har dock svarat att de i nuläget inte avser att införa några skyddade namn för köttprodukter. Andriukaitis menar att de nuvarande reglerna är tillräckliga för att konsumenten inte ska bli vilseledd, då det intill produktnamnet ska anges vilket substitut som har använts, exempelvis soja.

Även från vegetarianhåll tycker man att det nuvarande reglerna är bra. Jan Felix Domke på The European Vegetarian Union tycker att det är tillräckligt tydligt mot konsumenterna att det inte är kött i eftersom produkterna ofta har ”vegan” eller ”vegetarisk” i namnet. Han menar också att det finns viktiga fördelar med de köttklingande namnen.

”Ofta är produkterna framtagna och tillverkade för att så nära som möjligt likna ’originalet’. Ord som ’korv’ innehåller mycket information till konsumenten (form, konsistens, smak, hur man tillagar den etc). Det är därför de traditionella namnen är användbara”, säger han till Foodnavigator.

Ivar Nilsson


Annons