Det blev tryffelbearnaisen signerad stjärnkocken Erik Lallerstedt, med endast en mikroskopisk mängd tryffel, som tog hem konsumenternas antipris Årets matbluff 2016. Kavli försvarar sig konstigt nog med att det inte går att göra den sås som de utlovar.

– Intresset för antipriset har helt klart växt. Det visar både antalet personer som har röstat, men också den mediala uppmärksamheten. Alla är vi konsumenter av mat och ingen vill ju bli lurad, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

"Vinnaren" presenterades i Tv4 Nyhetsmorgon, där tillverkaren Kavli svarade på utmärkelsen genom att säga att de inte tycker att de vilseleder konsumenten. Dessutom säger de att det inte går att göra en massproducerad tryffelsås med riktig tryffel, för då skulle den inte smaka tryffel (se klippet här).

Säger emot sig själva

Ändå är det just det som de vill få konsumenten att tro att de gör. Ingenstans på förpackningen står det att tryffelsmaken huvudsakligen kommer från ett syntetiskt aromämne. Det enda som nämns är den mikroskopiska mängden vit tryffel, mindre än ett hundradels gram, som enligt de själva alltså nästan inte smakar någonting. Även i pressmeddelandet vid lanseringen skryter de med att den är "gjord på äkta tryffel", trots att smaken huvudsakligen kommer från det kemiskt framställda ämnet 2,4-Ditiapentan.

– Kavli borde ta till sig av den kritik som tusentals svenska konsumenter för fram om att denna sås faktiskt vilseleder, säger Björn Bernhardson.

Fördelning av rösterna: 
1. Eriks Bearnaise tryffel 4 581 röster (33%)
2. Knorr mörk oxbuljong 3 936 röster (28%)
3. Annas Mandelpepparkakor 3 061 röster (22%)
4. Loka Crush hallon 1 413 röster (10%)
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster (7%)
Totalt: 13 961 röster

Så här löd motiveringen för finalisten:

"Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är 'äkta tryffel' i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för 'min finaste' och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. 'Bearnaisen' är dessutom gjord utan smör."

Mer om samtliga finalister här >>

Mer om tävlingen här >>

Pressmaterial om vinnaren >>

Ivar Nilsson


Annons