Av de cirka 40 bidrag som nominerades till Årets matbluff 2016 har Äkta vara anmält nio produkter till respektive kontrollmyndighet.

Svenska folket röstade fram Eriks tryffelbearnaise till årets bluffigaste produkt. Samtidigt fanns det förstås fler vilseledande produkter, dels bland finalisterna men också bland de nominerade som juryn inte valde ut till final.

Äkta vara har därför valt att anmäla nio av dessa, som fortfarande säljs och som vi bedömer att även livsmedelsinspektörerna kan anse vara vilseledande. Anmälningarna har skickats till livsmedelskontrollen i de kommuner där företagen ligger.


De anmälda produkterna
 • Eriks Bearnaise tryffel
  Ger sken av att smaken kommer från tryffel, trots att denna utgör en minimal del. Att den egentliga smakkällan är konstgjord tryffelarom, framgår heller inte i ingrediensförteckningen. Den saknar dessutom den för bearnaise huvudsakliga ingrediensen smör.
 • Tr3 apor cider
  Trots att det står ”100% pallade äpplen” utgör äpplena långt ifrån hundra procent av drycken, vilket det finns cider som gör, och de är dessutom inte pallade på något vis. Eftersom det är en alkoholdryck är innehållet hemligt för oss konsumenter, men tillverkaren medger i ett mejl till Äkta vara att drycken utöver äpple bland annat också innehåller vatten, socker och aromer.
 • Fjällbrynt Messmör med smak av lingon
  Avbildar lingon och använder uttrycket ”bärigt” på förpackningen. Den innehåller dock inga lingon. Endast konstgjord lingonarom.
 • Loka crush Hallon
  Framsidan visar bara bilder av hallon tillsammans med texten ”innehåller 15 % fruktjuice”, vilket höjer kundens förväntan. Att det endast är 0,3 procent hallon (cirka 1,5 gram per flaska) ser man bara om man läser ingrediensförteckningen. Övriga frukter avbildas inte alls, vilket dock var fallet tidigare.
 • Wernerssons pizzamix
  Står i osthyllan, har färgats och rivits som en ost och ska enligt påsen användas på samma sätt, men är ingen ost. De största ingredienserna är vatten, palmolja och modifierad stärkelse. Endast en mindre andel är ost. I varumärket på produkten kallar de sig företaget dessutom för "ostmästare".
 • Kiviks fläderblomsvin (alkoholfri 0,5%)
  Kallas för vin trots att det troligen inte är mer än tio procent vin i, enligt Äkta varas kalkyl. Det är nämligen utspädningen och inte en avalkoholisering av vinet som har gett den alkoholfria alkoholhalten. ”Utspätt äppelvin med smaksatt med fläder” vore därför ett mer passande namn.
 • Annas mandelpepparkakor
  Heter mandelpepparkakor, men innehåller ingen mandel. Trots det avbildas hackad mandel på förpackningen och även de avbildade pepparkakorna ser ut att ha fläckar av hackad mandel. Uttrycket ”sedan 1929” antyder dessutom någon form av originalrecept, trots det togs riktiga bitar av mandel bort ur receptet så sent som förra året.
 • Arla Smör- & rapsolja Original
  Namnet antyder att det bara är smörolja och rapsolja i produkten, men dessa utgör bara cirka 75 procent. Resten är andra oljor och fetter Med tanke på namnet är dessutom smörhalten, åtta procent, synnerligen låg.
 • Rydbergs Bearnaise
  Saknar den för bearnaise huvudsakliga ingrediensen smör.


Ivar Nilsson


Annons