Några sorter innehåller riktig citron, medan andra tillverkare helt eller delvis har ersatt den med tillsatsen citronsyra. Dessutom innehåller flera av dem mest salt, visar Äkta varas test av åtta olika citronpeppar.

Vad är egentligen citronpeppar? Många konsumenter är nog osäkra på vad den populära fiskkryddan egentligen innehåller. Äkta vara har tagit en närmare titt på innehållet i åtta vanliga sorter.

Till att börja med hör varken citron eller peppar till de största ingredienserna i de flesta burkarna. Av alla testade produkter är det bara en, den Ä-märkta citronpepparn från Änga gård, som inte till största delen består av salt. Kockens innehåller mest, hela 51 procent. Flera blandningar innehåller dessutom olika former av socker.


Klicka på ovan för att se exakt vad produkterna innehåller. Öppnas i ny flik.

Pepparn i sammanhanget utgörs av svartpeppar i sju fall och vitpeppar i ett. I de sorter som deklarerar mängden ligger den på mellan 24 och 30 procent.

Men det är inte innehållet av salt, peppar eller socker som är det mest förvånande resultatet. Det är istället den ingrediens som är själva poängen med produkten: citronen. Alla blandningar utom Änga gårds och Urtekrams skapar nämligen den friska smaken huvudsakligen med hjälp tillsatsen citronsyra (E330). De som har följt Äkta vara ett tag känner nog till att detta ämne sällan har något med citron att göra. Läs mer här >>

Citronsyran utgör dessutom en betydande del av innehållet. Hur mycket det är skriver ingen av tillverkarna ut, men tillsatsen kommer i flera ingrediensförteckningar redan direkt efter saltet och pepparn. Utifrån den information som finns på Santa Marias ekologiska variant och eftersom ingredienserna deklareras i fallande ordning, så kan man dra slutsatsen att citronsyran utgör minst 7,5 procent. Troligen handlar det dock om ännu större mängder.

Nästan alla av citronsyraprodukterna innehåller dessutom någon form av riktig citron, oftast dock i mycket blygsamma mängder. Det kan handla om citronskal, citronjuicepulver, citronjuicekoncentrat eller citronolja. Kockens innehåller istället naturlig citronarom, framställd från citron, och Icas en blandning av naturlig citronarom och syntetiskt framställd arom, enligt mejlsvar till Äkta vara.

Men en produkt skiljer sig helt från mängden. Kockens ekologiska innehåller nämligen, till skillnad från deras oekologiska, inte någon citron alls. Inte ens aromämne. Och så verkar det ha sett ut i tolv år, enligt ett mejlsvar till Äkta vara:

”Citronpeppar är enligt tradition en benämning på en smak. Kockens Citronpeppar EKO, är ett 12 år gammalt recept och innehåller enbart citronsyra och ingen citron/naturlig arom. Konsumenternas uppfattning förändras över tid och idag förväntar sig kanske konsumenten att Kockens Ekologiska Citronpeppar skall innehålla citron. Vi tackar för påpekandet och vi kommer nu att se över vårt recept.”

Frågan är också om det ens är tillåtet att ha citron i namnet, men utan att ha någon citron i. Äkta vara har därför anmält produkten till företagets tillsynsmyndighet Kristianstads kommun.


FAKTA: Mindre än hälften ekologiskt i ekologiskt 
  • Ekologiska livsmedel ska innehålla minst 95% ekologiska råvaror, men endast av sådana som KAN vara ekologiska. Dit räknas varken salt eller tillsatser, som citronsyra. Mängden ekologiskt beräknas därför bara på de resterande ingredienserna. I en citronpeppar innebär det att andelen ekologiska ingredienser därför kan utgöra mindre än hälften av innehållet.
  • I ekologiska livsmedel är ett antal, men inte alla, tillsatser tillåtna, bland annat citronsyra. Läs mer här >>


Annons