På grund av dålig skörd kommer i år även äpplen med skönhetsfel att säljas i svenska butiker.


Årets äppelskörd är dålig, till följd av köldknäppar under våren. För att garantera tillgången på svenska äpplen i butikerna kommer därför äpplen med vissa skönhetsfel att säljas i butikerna, skriver tidningen ATL.

Äpplen_med_slipsar
Äpplen med frostslipsar. Foto: Lars-Olof Börjesson - Äppelriket.


Köldknäpparna i Sydsverige under våren gör att årets skörd blir uppskattningsvis 20-25 procent mindre. Därför har branschorganisationerna Äppelriket Österlen tecknat en överenskommelse med handeln om att även leverera klass 2-äpplen till butikerna. Dessa äpplen har vissa skönhetsfel, till exempel "frostslips" (se bild), och skickas normalt till livsmedelsindustrin för att bli bland annat mos.


– Normalt sett hanterar vi inte klass 2 utan brukar säga att klass 2 inte ska ut på marknaden eftersom vi tycker att det skämmer svensk frukt. I år är skadorna så omfattande att jag får tumma på min kvalitetsregel, säger Henrik Stridh, vd på Äppelriket till tidningen ATL.


Han understryker dock att det inte handlar om dålig eller skadad frukt utan bara frukt med "skönhetsfläckar".


– Nu gäller det bara att vi hanterar detta på ett så bra sätt som möjligt så det inte kommer ut industrifrukt i handeln. Det är upp till mig som leverantör att ha bra koll på vad jag lägger i backarna. Skickar vi dålig frukt till butikerna tror jag att vi riskerar en rekyl från konsumenterna mot svensk frukt, säger han till ATL.


Ivar Nilsson


Annons