Oxsvanssoppa utan oxsvans och sockerfyllda barnkex. Det är två av kandidaterna i den tyska konsumentorganisationen Foodwatch matbluffsomröstning.

Just nu pågår Tysklands motsvarighet till Äkta varas antipris Årets matbluff, Der Goldene Windbeutel, vilket skulle kunna översättas till den gyllene gräddbakelsen eller den gyllene luftbakelsen.


Nominera till Årets matbluff här >>


Fem vilseledande kandidater har valts ut en omröstning på organisationens hemsida pågår nu för fullt.

Här är de fem kandidaterna:


  • Alete Kinderkeks: På förpackningen står det att kexen passar till bäbisar som ska lära sig att äta fast föda. Samtidigt består de till en fjärdedel av socker.
  • Bauer Protein Drink Vanille: Mjölkdryck som marknadsförs till de som tränar och är vardagsaktiva, samtidigt som det är få av dem som behöver extra proteiner. Jämfört med vanlig smaksatt mjölk är den dessutom 50 procent dyrare.
  • Lacroix Gebundene Ochsenschwanz Suppe: Omfattaas enligt tillverkaren av deras kvalitetsfilosofi, men ändå innehåller denna oxsvanssoppa inte ett spår av oxsvans.
  • Kellogg's Urlegenden Müsli: Namnet anspelar på forntida legender och på förpackningen nämns också att den müsli innehåller ursprungskorn eller ursprungssädesslag. I ingrediensförteckningen hittar man dock bara ynka 2,5 procent quinoa, men desto mer socker samt palmolja, aromämnen och tillsatser. (Säljs även i Sverige)
  • Becel Omega-3 Pflanzenöl: Blandning av solrosolja, rapsolja och linolja som enligt tillverkaren innehåller "tre gånger mer Omega-3 än olivolja". Vad de inte berättar är dock att helt vanlig, och oblandad, rapsolja i sin tur innehåller betydligt mer Omega-3 än denna produkt.


Det tyska antipriset har delats ut sedan 2009. Sedan 2010 har et liknande pris även delats ut av den nederländska systerorganisationen.


Årets matbluff 2017

"Vinnaren" av vårt svenska antipris väntar vi med att utse till efter årsskiftet. Men det går bra att nominera produkter redan nu. Gör det här >>


Ivar Nilsson


Annons