Storsäljande honungssorter kan vara manipulerade, enligt laboratorietester som Dagens Nyheter har tagit del av.

Honung är en av de mest förfalskade livsmedlen i världen. Enligt lagstiftningen får den inte innehålla något annat än just honung, men mindre nogräknade producenter spär ut den med billigare socker, som glykos eller majssirap och ibland även honungsarom.

Dokument som DN har tagit del av visar att två av de mest sålda honungssorterna i Sverige har misstänkta sockernivåer. I båda fallen rör det sig om flytande honung.

Med hjälp av en metod som kallas för NMR har ett internationellt testlaboratorium tagit fram en profilbild över honungens sammansättning. Genom att jämföra den med referensbilder för godkänd honung har man kunnat se att sockerprofilen i de undersökta honungssorterna avviker från det normala.

Laboratoriets slutsats är därför att honungen i provet är manipulerad, vilket även en avvikande pollenprofil tyder på, enligt tidningen.

Proverna skickades in till laboratoriet av en anmälare som misstänkte fusk. Testresultaten skickade hen vidare till den aktuella kontrollmyndigheten Mjölby kommun, som dock dröjde nästan två månader med att utföra en kontroll hos företaget. Först efter att DN varit i kontakt med kommunens miljöchef genomfördes en oanmäld inspektion. Resultatet av denna är dock ännu inte klart.

Ivar Nilsson


Annons