På påsarna står det "organic", men samtidigt innehåller godiset färgämnen som inte är tillåtna i ekologiska produkter. Nu har företaget valt att återkalla de aktuella produkterna.

Nyligen skrev Äkta vara om en serie påsar med veganska fruktfiskar och persikoringar samt sockerfria skumsvampar och röda hjärtan. På förpackningen står det "organic", vilket betyder ekologiskt på engelska. Dessutom har företaget som säljer det, Green Sales Distributions AB, tidigare bekräftat att innehållet är ekologiskt i ett meddelande till Äkta vara på Facebook.

På påsen finns dock inte EU-lövet med, som är obligatorisk på ekologiska produkter som tillverkats inom EU. De aktuella produkterna är enligt uppgift tillverkade i Tyskland. I ingrediensförteckningen förekommer också flera tillsatser, bland annat färgämnen och sötningsmedel, som inte är tillåtna i ekologiska produkter.

Äkta vara anmälde därför produkten till kommunen där företaget ligger. Efter att kommunen kontaktat företaget har de nu valt att återkalla de aktuella produkterna samt ta kontakt med ett av de kontrollföretag som certifierar ekologiska produkter.

Ivar Nilsson

Läs mer

Otillåtna tillsatser i ''ekologiskt'' godis >>


Annons