I helgen medverkade Äkta vara vid Korvfestivalen, som hölls på Nacka strandsmässan utanför Stockholm. Medverkade gjorde också flera företag som gör tillsatsfria korvar, bland annat Korvhantverk Stockholm vars korvar är Ä-märkta.

I Äkta varas monter berättade vi om vad korv innehåller, hur de färgas rosa, hur mycket kött de måste innehålla och andra intressanta korvfakta. Det bjöds också på provsmak av lufttorkade Ä-märkta korvar från Korvhantverk Stockholm.

Hittills har det varit relativt svårt att få tag på nitritfria korvar och andra charkprodukter. På mässan fanns dock ett par företag, utöver Korvhantverk, som marknadsförde olika tillsatsfria alternativ, så förhoppningsvis håller detta på att ändras.

Korvhantverk passade också på att lansera sin nya wienerkorv, som precis som färskkorvarna och de lufttorkade korvarna är tillsatsfria. Grundaren Jon Randow fick under mässan dessutom ta emot Korvakademiens hederspris.

På mässan fanns också ett stort utbud av öl från mikrobryggerier, bland annat flera Ä-märkta från Mjelga hantverksbryggeri.

Under söndagen hade vi en tävling med fem kluriga korvfrågor. Den svåraste visade sig vara en fråga om vad EU:s regler säger att falukorv måste innehålla. Rätt svar var konserveringsmedel. Natriumnitrit (E250) gjordes nämligen 2012 till en obligatorisk ingrediens i denna traditionella svenska specialitet.

Sex personer hade alla rätt och av de har vi nu lottat fram en vinnare. Karl Fredrik Gudjonsson kommer att få ett signerat exemplar av Måltidens magi av Mats-Eric Nilsson på posten. 

Ivar Nilsson


Annons