EU:s expertpanel har kommit fram till att en del får i sig mer av smakförstärkarna glutamater än vad som bedöms vara säkert. Därför ska EU-kommissionen nu att se över reglerna för användningen av dessa tillsatser.

I somras presenterade den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, en ny riskvärdering för glutaminsyra och glutamater, som en del i en större översyn av tillåtna tillsatser, vilket Äkta vara skrivit om tidigare.

Expertpanelens slutsats var att de som har en diet innehållande mycket glutaminsyra och glutamater får i sig högre halter av ämnena än vad som anses vara säkert. För barn överskreds gränsvärdet även för de som hade en genomsnittlig konsumtion.

– Efsas slutsats är att många får i sig för mycket glutaminsyra och glutamat och att användningen bör begränsas, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Glutaminsyra (E620) och ämnets salter glutamaterna (E621–E625) är vanliga smakförstärkare i processade livsmedelsprodukter. Ämnena förekommer även naturligt i bland annat grönsaker, men i särskilt höga halter i bland annat jästextrakt, sojasås och vissa ostar.

I EU-kommissionen hålls nu förhandlingar om hur användningen av tillsatserna ska kunna begränsas, där bland annat det svenska Livsmedelsverket deltar. Det kan handla om att minska de tillåtna mängderna glutaminsyra och glutamat som får tillsättas i vissa kategorier av mat, men även om att helt förbjuda dem i andra, skriver verket i ett pressmeddelande.

Tidigare har företrädare för expertpanelen bland annat pekat ut finbageriprodukter, soppor och buljonger, såser, kött och köttprodukter, kryddor och smaksättare och kosttillskott, som produktgrupper där de tillåtna halterna bör ses över.

Ivar Nilsson

Läs mer

EU-experter: sänk tillåtna halten glutamater >>


Annons