I samband med att nomineringen till antipriset valde tillverkaren Skånemejerier att krypa till korset och ändra märkningen av den aktuella juicen. De insåg uppenbarligen själva att namnet och utseendet på förpackningen var vilseledande. Trots att produkten hette ”röd apelsin” och tetran var täckt med skivor av blodapelsin, var den största ingrediensen i själva verket äppeljuice som färgats röd med aroniabär.

I ett mejl till Äkta vara skrev företaget att de tog till sig av kritiken och skulle ändra på produkten. Det ledde till att de lade till ”med äpple” i liten text under namnet och redigerade in några äppelskivor i förpackningens dekor. Produkten blev därmed något ärligare. Men historien slutar inte där.

Håller innehållet hemligt
När Äkta vara granskade märkningen ytterligare upptäckte vi även att viktig information hemlighålls på förpackningen. Där finns nämligen ingen mängdangivelse för de olika frukterna och bären. Samma sak gäller flera av företagets andra juicer. Märkningsreglerna säger att om en ingrediens eller råvara lyfts fram särskilt på förpackningen, så ska konsumenten i ingrediensförteckningen kunna se hur mycket – eller lite – av denna som produkten faktiskt innehåller.

Äkta vara påtalade detta för Skånemejerier, som dock svarade att de inte behöver skriva ut andelarna på grund av ett särskilt undantag, något som Äkta vara inte kunde hitta stöd för. För att få saken utredd skickade vi in ett klagomål till Malmö kommun, som har tillsyn över företaget.

Kommunen gav Äkta vara rätt
Efter att ha kontrollerat märkningen har kommunens inspektörer kommit fram till att klagomålet var befogat. Malmö kommun har beslutat att Skånemejerier ska lägga till mängddeklaration på sina juicer, något som de alltså har sluppit undan med under många år.

– Det är bedrövligt att ett stort livsmedelsföretag har så dålig koll på märkningen. Det är först när Äkta vara skickar in ett klagomål som det händer något. De här bristerna har dessutom funnits i flera år, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Dessutom anser inspektörerna att beteckningen ”Röd apelsin med äpple” fortfarande är vilseledande. Företaget måste därför ändra denna samt beteckningen på ytterligare en juice. Det återstår dock att se vad de nya beteckningarna blir.

Skånemejerier har räknat med att samtliga ändringar ska vara genomförda under hösten 2023, så de nya förpackningarna borde komma ut i butik snart.

Ivar Nilsson

Annons