Psst! Gillar du Årets matbluff och Äkta vara? Supporta oss här!

Livsmedelsföretagen lyssnar när konsumenterna sätter ner foten. Under Årets matbluff 2018-2021 utsåg Äkta varas jury sammanlagt 21 finalister. Av dessa har 11, drygt hälften, ändrats för att bli mindre bluffiga när vi en tid efteråt följer upp vad som har hänt.

– Det får ses som ett gott resultat. Tillverkarna lyssnar när konsumenterna säger ifrån. De byter namn, ändrar design och gör i bland även om recepten. Det blir inte alltid helt tillfredställande, men i alla fall en förbättring jämfört med innan, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Läs mer om vilka produkter som har ändrats i listan nedan.

Årets finalister
Det tar lång tid att göra om en förpackning eller ett recept. Därför är finalisterna för 2022, som utsågs i januari i år, inte med i själva uppföljningen. Äkta vara noterar dock att Bravo Röd apelsin, vars största ingrediens är äpple, redan har ändrats. Tillverkaren Skånemejerier har nu lagt till texten ”med äpple” under själva namnet och dessutom klistrat in några äppelskivor bland de apelsin- och blodapelsinskivor som utgör förpackningens dekor. De nya förpackningarna är på väg ut i butik.

Tydligare i smördegshyllan
Vi har även noterat flera förändringar på smördegsfronten den senaste tiden. Pop! Bakery Smördeg ”vann” Årets matbluff 2020 och bytte kort därefter ut solros- och palmoljan mot just smör. Företaget var dock långt ifrån ensamt om att kalla en deg utan smör för smördeg, eftersom detta är tillåtet enligt ett olyckligt undantag från EU:s märkningsregler.

Men nu har även konkurrenterna gjort förändringar. Ica har numera både en vegansk smördeg utan smör och en smördeg med smör, som kylvaror. Sedan tidigare har de även en fryst smördeg gjord på smör. Och Axfoods märke Eldorado har bytt namn på sin smörfria smördeg till det mer passande bladdeg.

– Det är intressant att Årets matbluff kan få effekt på en hel kategori, inte bara enstaka produkter. Tillsammans kan vi konsumenter påverka mer, säger Björn Bernhardson.

 LISTA: Här är finalisterna som har ändrat  

Totalt har 11 av 21 finalister från Årets matbluff 2018-2021 ändrats.

2021

 • Arla Ekomjölk, -fil & -grädde ("vinnare"), har slutat med netto noll-märkningen och fälldes nyligen i domstol
 • HealthyCo Chipotle & Lime Mayo, har bytt ut "lime" mot "lemon" i namnet
 • Gille Finskorpor mandel, har bytt namn till "Finskorpor med mandelsmak"
  Läs mer om finalisterna 2021 här

2020

 • Pop! Bakery Smördeg ("vinnare"), har bytt ut det vegetabiliska fettet i smördegen mot smör
 • Max Sourcream & pepper dressing, har blandat i 2,9% crème fraîche
 • Estrella Nötmix honung & salt, har bytt ut påståendet "honungsrostade" mot "kanderade"
  Läs mer om finalisterna 2020 här

2019

 • Alpro Cuisine soya vispbar ("vinnare"), har bytt namn till "Alpro whipping"
 • Semper gluten free Bovete & Teff mjöl, heter nu "mjölmix" istället för "mjöl"
 • Pågen Brioche hamburgerbröd, har bytt namn till "Gourmet hamburgerbröd"
  Läs mer om finalisterna 2019 här

2018

 • Lätta Original ("vinnare"), minskade först mängden palmolja och har sedan tagit bort den helt
 • Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice rödbeta, selleri & fänkål, bytte "grönsaksjuice" till "juice" och lade även till "äpple" och "citron" i namnet, men säljs nu inte längre
  Läs mer om finalisterna 2018 här

Ivar Nilsson

Ge ditt stöd