Dyrt men meningslöst. "Smart vatten" från Coca-cola har röstats fram till "vinnare" Tysklands motsvarighet till Årets matbluff.

Det är den tyska konsumentorganisationen Foodwatch som delar ut priset Der Goldener Windbeutel, som har tjänat som inspiration till vårt eget antipris Årets matbluff. I år röstade tyskarna fram flaskvattnet Smartwater från Coca-cola-ägda Glacéau till "vinnare".

Meningslös process

 Klicka här >>

I motsats till vad namnet antyder är vattnet på intet sätt bättre än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare, men meningslöst, sätt.

Först "ångdestilleras" vanligt källvatten för att ta bort naturligt förekommande mineraler. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg, en blandning av kalciumklorid, magnesiumklorid och kaliumvätekarbonat. Resultatet är näringsmässigt helt värdelöst, enligt Foodwatch.

Sju gånger dyrare

Samtidigt är vattnet upp till sju gånger dyrare än vanligt flaskvatten. Organisationen försökte överräcka diplomet och trofén vid Coca-colas kontor i Berlin, men företaget ville inte ta emot dem.

Smartwater lanserades även på den svenska marknaden under 2018, enligt Coca-colas hemsida.

I omröstningen deltog närmare 70 000 personer. En knapp tredjedel av dessa röstade på Smartwater. 

Övriga finalister

 • Heinz Kids Tomato Ketchup
  Barninriktad ketchup, med exakt samma innehåll som den för vuxna, men med ett 40 procent högre pris. Enligt WHO bör ketchup, som innehåller mycket socker, dessutom inte marknadsföras till barn.
 • Corny Milch Classic
  En bar som på flera olika sätt marknadsförs som ett nyttigt mellanmål, men som i själva verket till hälften består av socker och fett. Andelen socker och fett är till och med större än i en chokladtårta.
 • Dennree Bratöl Olive
  En vegetabilisk olja som ger sken av att bara bestå av nyttig olivolja. I själva verket består den till nästan hälften av mindre nyttig solrosolja.
 • Edka Erbseneintopf
  En slags ärtsoppa, som på framsidan skriver att den inte innehåller vare sig smakförstärkare eller färgämnen. Samtidigt innehåller den hela tio andra tillsatser.


Ivar Nilsson

Läs mer

Läs mer om och nominera till Årets matbluff >>


Annons