Flera stora tillverkare satsar på tillsatsfritt i nyligen lanserade produkter.

När försäljningen av ekologiskt bromsar in verkar fler i livsmedelsbranschen satsa på produkter utan tillsatser. Ett exempel kommer från det senaste numret av Coops kundtidning Mer smak. Bland de åtta framlyfta produktnyheterna marknadsförs fem stycken som tillsatsfria: smoothies, torkade bär, fruktyoghurtar, tomatpuré och knäckebröd.

På flera av dem har marknadsförarna dessutom valt att lyfta fram "utan tillsatser", "naturliga råvaror" eller liknande direkt på framsidan av förpackningen.

Ett annat exempel är Arla som nyligen gav sig in på marknaden för alternativ till mjölk med en blandning av laktosfri mjölk och havredryck. Och det som lyfts fram i marknadsföringen är just avsaknaden av tillsatser.

I pressmeddelandet hänvisar de även till en konsumentundersökning som man låtit göra tidigare i februari:


"8 av 10 svenskar undviker artificiella tillsatser när de handlar mat. Dessutom säger 90 procent att de föredrar produkter med så naturliga ingredienser som möjligt..."

Vi på Äkta vara har länge jobbat för att det ska bli lättare att hitta mat utan tillsatser, fejkade aromer och industriella ingredienser. I dagsläget är cirka 900 produkter märkta med vårt Ä-märke. Vissa direkt på förpackningen och andra på hyllkanten i kedjan City gross butiker.

En rad andra märkningar fokuserar på olika sätt på ekologi, miljö och arbetsvillkor, medan Ä-märket är den enda märkning som helt fokuserar på vad tillverkaren har stoppat – eller inte har stoppat – i själva produkten. Så leta efter Ä-märket!

Ivar Nilsson

Läs mer om Ä-märket >>

Alla Ä-märkta produkter i Konsumentguiden >>


Annons