Följ processen i uppdateringarna nedan! Senast uppdaterat 2019-10-18

Under förra årets fick vi in hela 120 nomineringar till Årets matbluff. Av dessa valde vår jury ut fem av de bluffigaste till finalister, som allmänheten sedan fick rösta på. Men även bland de andra nominerade fanns så klart fler mer eller mindre bluffiga produkter samt ett antal som var slarvigt eller misstänkt felaktigt märkta.

Tre finalister
Nu har Äkta vara anmält tolv av dessa till den myndighet som utför tillsynen, vilket oftast är kommunen där tillverkaren eller importören ligger.

De tolv produkter som vi nu har anmält är sådana där vi tror att anmälningarna kommer att ha störst framgång och resultat.

Bland annat handlar det om tre av finalisterna till den senaste omgången av antipriset. 

Anmälda produkter
Här är produkterna, samt en kort beskrivning av de eventuella brister som vi vill att livsmedelskontrollörerna ska granska:


 • Gårdschips Chips Sourcream & Black Garlic
  Ingen svart vitlök i ingrediensförteckningen.

  UPPDATERING: Enligt tillverkaren innehåller produkten svart vitlök, som av dock har deklarerats som "grönsak" i ingrediensförteckningen. De skriver dock att de kommer att ändra detta och skriva ut den svarta vitlöken och hur mycket av den som produkten innehåller.

 • DEAR T Mango & citrus fruit ice tea
  Ingen mango i ingrediensförteckningen.

  UPPDATERING: Kommunen svarar att företaget ska förtydliga att det är ett iste "med smak av mango och citrus".

 • Knorr Mörk oxbuljong
  Innehåller inte "kvalitetsingredienser".

  UPPDATERING: Kommunen svarar att de ska kontrollera om tillverkarens ingredienser ha högre kvalitet än konkurrenternas.

 • Frill Frill the frozen smoothie
  Tveksamt deklarerade tillsatser. Anmäld i juni 2018.

  UPPDATERING: Företaget hävdar att ingredienserna pektin, johannesbrödkärnmjöl och sojalecitin inte huvudsakligen används som konsistensmedel, dvs tillsatser, utan som kostfiber respektive näringsämne. Johannesbrödkärnmjöl (även kallat fruktkärnmjöl) kommer trots det troligen att tas bort ur produkten, enligt företaget. I juni 2019 beslutade livsmedelsinspektören att johannesbrödkärnmjöl ska märkas som tillsats, vilket dock företaget har överklagat.

 • Big Sam's Grillsåser, flera olika
  Tveksamt påstående om bl a "naturliga ingredienser".

  UPPDATERING: Företaget har på kommunens begäran rättat till flera brister i märkning och marknadsföring. Bland annat har man plockat bort påståendet om att produkterna inte innehåller några E-nummer från marknadsföringen.

 • Santa Maria Guacamole style topping
  Mycket lite avokado.

  UPPDATERING: Företaget håller med om att produkten kan vara vilseledande och meddelar att de ska ändra både namn och illustration. Det nya namnet blir "tex mex style topping" och illustrationen föreställer inte längre en skål med guacamole, enligt Livsmedelsverket som har tillsynen över företaget.

 • Lätta Original
  Förpackningen skriker rapsolja, samtidigt som den innehåller mest palmolja.

  UPPDATERING: Stockholms stad anser inte att produkten är vilseledande, men företaget valde till slut ändå att minska mängden palmolja, så att den åtminstone inte är den största ingrediensen efter vatten. Den ersattes då med sheaolja och mängden rapsolja minskades samtidigt något.

 • Brunneby Mjöd
  Innehåller ingen honung.
 • Vika Bröd knäckebröd
  Avbildar vedeldad ugn, men bakas numera i elugnar.

  UPPDATERING: Livsmedelsverket gör bedömningen att att bilden kanske kan tolkas som vilseledande, men att informationen på baksidan av förpackningen gör att märkningen som helhet inte är vilseledande.

 • Semper Bovete & Teffmjöl
  Står inte att det är en mjölmix och innehåller dessutom mycket lite teff.
 • Oatly Havregurt
  Otydlig kring syrningen.

  UPPDATERING: Kommunen menar att eftersom det inte är en yoghurt så kan de inte bedöma produkten efter samma lagstiftning som gäller för yoghurt.

 • Glacéau Smartwater
  Tveksam användning av ordet "smart".


Äkta vara vill också passa på att än en gång tacka alla som har nominerat produkter. Utan er blir det inget antipris.


UPPDATERING: Eftersom det har förekommit missförstånd så har rubriken ändrats för att förtydliga att anmälningarna handlar om misstänkta produkter, som har kommit till vår kännedom i samband med Årets matbluff. Alla anmälda produkter är inte per automatik bluffar. Respektive kontrollmyndighet kommer att kontrollera om de är felaktigt märkta. Se uppdateringar ovan.


Nominera till Årets matbluff nu!

Har du hittat bluffiga kandidater till nästa års antipris, som sålts under 2019? Nominera de redan nu.Eller skicka ett mejl med namnet på produkten, en motivering samt gärna en bild som visar bluffen till matbluff@aktavara.org


Ivar Nilsson


Annons