Mötet, som hölls på Södermalm i Stockholm, inleddes med ett mingel med en buffé av minismörrebröd från Eat with Jonna. Med aptiten stillad fick vi sedan lyssna till författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som berättade om hur det gick till när Äkta vara grundades och vad som har hänt sedan dess.

Därefter var det dags för själva stämman. Där valdes bland annat en ny styrelse på sju ledamöter och en suppleant. Bland ledamöterna är två nytillskott:


  • David Frenkiel, ledamot
    Ena hälften av duon bakom succébloggen, appen och kokböckerna Green Kitchen. Grafisk designer, fotograf och receptutvecklare med vissa bonderötter. Är laktosintolerant, men kan inte klara sig utan yoghurt.
  • Siri Barje, ledamot
    Utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola, har jobbat på restaurang Shibumi i Stockholm och drivit en vegetarisk sommarrestaurang på Öland. Bloggar sedan 2010 om riktig mat (»Inga jäkla dieter, detox eller dåligt-samvete juicer«) under namnet Olive Hummer och dyker då och då upp i TV4 med sina enkla och inspirerande rätter.


Läs mer om hela styrelsen här >>

På styrelsens förslag beslutade stämman om att för första gången sedan 2011 höja medlemsavgiften till 200 kronor per år. Huvudskälet är att avgiften har varit jämförelsevis låg men förändringen är också ett steg i att öka den del av föreningens intäkter som medlemsavgifterna utgör. Mer detaljer kommer.

Kvällen avslutades med ett glas "pet nat", som kan sägas vara naturvinets svar på champagne, för att fira att det var tio år sedan Ä-märkningen drogs igång. Först ut var kedjan City Gross, som använder märkningen på hyllkanterna i sina 43 butiker runt om landet. Numera sitter märket även direkt på förpackningen på deras egna produkter.


Annons