Mat ska få vara glädje, inte bara kost och näring! Socialstyrelsens chef Lars-Erik Holm sticker ut hakan igen. I en intervju  med nyhetsbyrån TT säger han att äldre ska få känna doften av mat. Därför kanske man måste släppa på hygienkraven och låta äldre få delta i matlagningen i äldreboendenas kök.

– Att det luktar mat är väldigt viktigt i äldreboenden. Mat är en trygghetsdoft som stimulerar aptiten, säger Lars-Erik Holm som tillträdde som generaldirektör för Socialstyrelsen den 1 mars i år.  Eftersom mat är en sådan glädje, tycker jag att det borde vara ett av de mest centrala redskapen för att skapa god äldreomsorg, att verkligen samlas kring maten och låta det bli en högtidsstund för de gamla, säger han till TT.

Camilla Sparring, som startat Matupproret för äldres rätt till bra mat:
– För många äldre består maten tyvärr av en plastlåda med fylld med E-nummer kost. Detta var en trevlig julklapp, synd att de äldre inte hinner få till det till denna jul, men nästa kanske...

Det kan tyckas märkligt att dessa ord kan vara kontroversiella, men i en tidsanda där äldreboenden, skolor och dagis tvingas sluta med matlagning för att köken inte lever upp till Livsmedelsverkets höga hygienkrav, där maten och matlagningen ses som riskfaktorer och där "offentligmaten" sällan är mer än sina näringsbeståndsdelar, kommer uttalandet att leda till debatt.

– Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser och varje myndighet bidrar med sina, säger Lars-Erik Holm.


Han tillträdde som Socialstyrelsens chef den 1 mars i år. Redan första veckan fattade han det första beslutet som gav eko, då han sparkade två experter ur en kostgrupp för jäv.


Läs hela intervjun med Lars-Erik Holm >>

Skriv under Camillas matuppror >>

Annons