Bild: Fotoakuten.

 

Vilda vildsvin som matas med vanligt förekommande människoföda som wienerbröd, sötad müsli, limpor och godis får karies i sina tänder. Det är också troligt att de andra hälsoproblem.

Ett är att de ofta får för mycket mat. Det kan skapa störningar i reproduktionscykeln och gör att kultingar inte överlever.
– En för riklig tillgång till mat året runt stör deras normala evolutionscykler. De ska egentligen gå lite på svältdiet på vintern. Risken är att de föder ungar för tidigt, som kan stryka med i en köldknäpp, säger Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär, till TT.

Intresseväckande är att grisen är det djur som har den ämnesomsättning som mest liknar människans, exempelvis har människan och grisens insulinproduktion och insulinsammansättning stora likheter. Det gjort att man tidigare utvann insulin hur grisens bukspottskörtel för att använda till människor med diabetes. Forskning bedrivs nu på flera håll i världen för att möjliggöra transplantation av cellöar från gris till människa. I Sverige finns en aktiv forskargrupp med forskare på KI och Uppsala Universitet.

Något att tänka på kanske: att vildsvinens hälsa, eller ohälsa, kan säga något om vår egen.

Anna Karin Strand Nilsson


 


 

 

 

 

 

 

Annons