Bild: Fotoakuten.


Får mandelmassa utan mandel kallas mandelmassa? Är det "lyx" att en semla som förväntas innehålla mandelmassa istället innehåller aprikoskärnor?

En av Äkta varas läsare, Victor Kurronen, tyckte att lyxsemlan som han just ätit fick en bitter eftersmak när han läste innehållsförteckningen. Innehållsförteckningen var full av E-nummer bara mandelmassan hade 13 ingredienser, men ingen mandel. Äkta vara skickade frågan vidare till Livsmedelsverket som ger svar på tal: Mandelmassa måste innehålla mandel!

I och för sig innehåller många semlor vi köper i butik inte mandelmassa även om vi tror det, utan en en massa med det intet förpliktigande namnet Bakmassa. I den får man gärna ha aprikoskärnor. Kärnorna kommer från en sorts aprikoser från Kina som inte är ätliga, men däremot går kärnorna att använda som mandelsurrogat. Inget farligt i och för sig, men kan knappast betecknas för "lyx" enligt Livsmedelsverket. 

Livsmedelsverket avråder från användning av säljande uttryck, som t.ex. "lyx" om dessa inte förklaras i märkningen. Om sådana uttryck används på en livsmedelsförpackning utan att dem förklaras riskerar nämligen kunden att bli lurad – speciellt om semlan i det här fallet innehåller en bakmassa gjord på aprikoskärnor, säger statsinspektör Alexander Sobestiansky på Livsmedelsverket till Äkta vara.
Annons