För en månad sedan skrev vi om att godisjätten Cloetta hade stoppat 850 ton av företagets chokladprodukter på sitt lager, eftersom den misstänks innehåll skadliga ämnen. Nu ska den destrueras, skriver Svt Nyheter.

Palmoljan, som kom från Malaysia, var enligt uppgifter från leverantören kontaminerad med så kallade aromatiska kolväten från mineralolja (MOAH). Det är ämnen som kan förekomma i exempelvis smörjoljor för maskiner, tryckfärger, lim och förpackningsmaterial, men som kan vara cancerframkallande.

– Cloetta har själva gjort en utredning och efter dialog har vi kommit fram till att det inte går att utesluta hälsorisker. Därför har de kommit fram till att det ska destrueras, säger Arvid Nordland på miljöförvaltningen i Malmö, till Svt Nyheter.

Enligt honom undersöker dock Cloetta fortfarande hur destrueringen ska gå till, eftersom det rör sig om så stora mängder.

Cloetta har tidigare uppgivit att det bedömer att ingen kontaminerad choklad hann nå butiker och att stoppet varken ledde till några produktions- eller försäljningsstopp.

Ivar Nilsson

Annons