Bild: Fotoakuten


Konsumenter börjar allt oftare fråga efter närodlad och lokalproducerat. Livsmedelsindustrins marknadsförare är inte sena att haka på. 
Svenska Dagbladet berättar om pappan Lennart Gustafsson som skulle köpa fruktpuré till sin lille son. Han valde Semper som marknadsförs som ekologisk och närproducerad. Det var bara det att det var banan- och mangopuré han fått i sin hand. Odlas banan och mango i Eslöv?


Semper förklarade att frukten inte är odlad i Eslöv, men att den där mosas och hälls i en burk. Det är skillnad på närproducerad och närodlad, menade Sempers informationstjänst. Marknadsföringen får dock inte godkänt av Konsumentverket, enligt Svenska Dagbladet. Det är viktigt att företag inte utnyttjar människors omtanke om miljön. Verkets jurist Mattias Grundström anser att ordet närproducerat oftast förknippas med lokala råvaror.

–  Det viktiga är inte vad som sägs utan hur det uppfattas, säger han till SvD Tillsynsdomstolar utgår alltid från konsumentens uppfattning.

Som alltid gäller det att läsa på förpackningen och att vara kritisk. Sedan kanske du ändå väljer den ekologiska mangon mosad i Eslöv. Men då har du gjort valet till ditt.

Annons