Förra månaden presenterade brittiska forskare en studie om att ekologisk mat inte är nyttigare än en konventionell. Nu kommer en fransk forskare fram till motsatsen: Det finns visst näringsmässiga fördelar med att välja ekologisk mat.

Den brittiska studien var en översikt av tidigare gjord brittiska forskning. I den franska forskningsartikeln som publicerades i tidskriften Agronomy for Sustainable Development har forskaren Denis Lairon vid universitetet i Aix-Marseille gått igenom alla tillgängliga fakta från franska livmedelsverket AFSSA.

Den visar att:
Ekologiskt kött innehåller mer fleromättade fetter.
Ekologiska grönsaker innehåller mer:
• mineraler framför allt järn och magnesium
• mer antioxidanter
• torrsubstans
Vad gäller halten av kolhydrater , proteiner och vitaminer gick det inte att dra några slutsatser om enligt den franske forskaren.

Efter publiceringen av den brittiska studien gick debattens svallvågor höga. De brittiska forskarna fick hård kritik för att de uteslutit större studier i ämnet, bland annat en stor EU-stödd studie som kom fram till att många livsmedel som kött mjölk och grönsaker var näringsmässigt överlägsna. FSA:s generaldirektör gick ut i ett öppet brev där han svarade på den massiva kritiken.

Många har också påmint om att det finns andra skäl att välja ekologiska varor förutom de näringsmässiga: omsorg om miljön, kvalitet, säkerhet, dvs man undviker rester av bekämpningsmedel.


Annons