Undrar om inte september ändå är årets bästa månad? I år har den varit som en enda lång utdragen augusti. Solen värmer och det fläktar fortfarande skönt på sina håll i landet. Det enda som avslöjar skillnaden är hur långt solen orkar upp på dagarna.

Framför allt går det att hitta alla de grönsaker och frukter man bara kan drömma om under vinterhalvåret. Och de grönsaker man normalt förknippar med vintern, som kål och rotfrukter, är så gudomligt mjälla.

Länge var den 29 september en helgdag – Mickelsmäss, då man firade att skörden var bärgad. Någon helgdag är det inte längre, men traditionen med skördefester under tidiga hösten blomstrar.
Det finns allmänna skördefester som Ölands, det finns skördefester som hyllar det ekologiska som vid Mandelmanns trädgårdar, de som vill lyfta fram en särskild skatt, som till exempel Äpplet och honungens dag i Urshult eller Potatisens dag i Ljusfallshammar.

Passa på nästa helg, den sista i september, lusläs lokaltidningen och leta upp den närmaste skördefest eller besök en bondemarknad. Gårdsbutiker håller öppna och flera har självplock, exempelvis av majs. 

Gunnebo2009[Mia Strand]
Bild: Mia Strand
Grönsaker, kryddor och blommor ramade in förra
helgens ekologiska mässa Jordens mat
på Gunnebo slott, Mölndal.
Annons