Trycket från konsumenterna har blev för stort. Efterfrågan och försäljning av färdigrätter har minskat kraftigt. Tre stora färdigmatstillverkare ställer om sin tillverkning mot färre tillsatser. Betydligt färre.
 Dafgårds var först ut. Nu har också Felix och Findus plockat bort tillsats efter tillsats.
För Dafgårds vice vd, Magnus Dafgård började arbetet direkt efter att han läst Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. På omslaget fanns de numera omtalade Jennys kåldolmar med 67 ingredienser. Han förstod att det som stod i boken skulle kunna skada familjeföretaget Dafgård. Han köpte in 30 böcker och delade ut till nyckelpersoner i företaget. Därefter fattade man ett beslut om en tillsatspolicy med 108 tillsatser som skulle arbetas bort. Nu är arbetet nästan färdigt, en handfull tillsatser finns kvar, främst i charkprodukterna.
– Men på sikt kommer vi att jobba bort det också, säger Magnus Dafgård till Svenska Dagbladet, SvD.
 
Förutom tillsatser tar Dafgårds bort alla smakförstärkare, alltså också jästextrakt, dessutom försvinner konstgjorda aromer och andra ingredienser som vanligen inte finns i hemmen. 
Numera kokar man egen köttfond och gör potatismoset i färdigrätterna från grunden.


Felix, som ägs av Procordia har fått ned antalet tillsatser från 79 till 50. Varje tillsats måste numera kunna motiveras. Någon helt tillsatsfri mat kommer det däremot inte att kunna bli, tror presschef Helena Giertz, enligt SvD.
 
Sund debatt
Också Findus har satt igång sitt saneringsarbete, och man ser över hela innehållsförteckningen – tillsatser, ingredienser och råvaror. Arbetet ska pågå fram till 2012. Målet är att klara sig på 49 tillsatser.
– Trots att vi, liksom våra konkurrenter, blev negativt påverkade av debatten som följde Den hemlige kocken, tyckte vi att det i grunden var en sund debatt, säger  Findus vd Jörgen Olsson till Äkta vara.
Findus Sverige ingår i en europeisk koncern, Findus Group (tidigare Foodvest) och ägarna är med på förändringen enligt Jörgen Olsson.
– Arbetet i Sverige kommer med stor sannolikhet även att påverka vår koncerns övriga marknader, säger han.
 
Prispress
Varför har maten så länge innehållit så många tillsatser?
Prisfrågan har länge fått styra när det gäller färdigmat. Konsumenter och medier har fokuserat mer på pris än på kvalitet, enligt tillverkarna
– En sådan prispress påverkar i slutänden alltid produkterna negativt ur råvarusynpunkt, säger Jörgen Olsson.
Kommer färdigmaten att bli dyrare efter omställningen?
– Några kronor, säger Magnus Dafgård till SvD
 
Och hur har det gått för Jennys kåldolmar? I dag tillverkas de faktiskt utan tillsatser. Det kunde förmodligen redan mormor Jenny.

Annons