Efter två års intensiv E-nummerdebatt blir det nu betydligt lättare för de konsumenter som vill undvika de kritiserade tillsatserna. Vi drar i gång en helt ny märkning, Äkta vara, som garanterar att livsmedlet är tillsatsfritt. I dag har den premiär i butik.

aktavara_100x100– Alla människor orkar inte fingranska innehållsförteckningen utan vill ha hjälp att hitta den rena maten. Därför har vi skapat detta märke, förklarar Björn Bernhardson, ordförande för konsumentföreningen Äkta vara Sverige, som står bakom den nya märkningen, och driver den här sajten.
Livsmedelskedjan City Gross, som snart har 25 butiker från Trelleborg till Sundsvall, blir först med att använda Äkta vara i sina butiker. I inledningsskedet har butikskedjan 166 matvaror som på hyllkanten försetts med det nya märket. Varje produkt har noggrant granskats av Äkta vara Sverige, som utgår från följande huvudkriterier:
•Inga tillsatser (utom bakpulver och fruktpektin i produkter där det traditionellt används)
•Inga aromämnen
•Inga industriella ingredienser som traditionellt inte ingår i livsmedlet
•Inga tillsatta vitaminer eller andra näringsämnen
•Ingen vilseledande marknadsföring
Björporträttliten– Vi tar alltså inte bara hänsyn till om livsmedlet är tillsatsfritt utan undersöker om konsumenten på något sätt kan känna sig lurad. Vi godkänner exempelvis bara sylt och marmelad med högt innehåll av bär eller frukt. Äkta vara är till för den som söker matkvalitet och bryr sig om vad man stoppar i sig, säger Björn Bernhardson.

Jonas P Andersson är detaljhandelschef på Bergendahlsgruppen:

– Vi känner att vi inom dagligvaruhandeln varit för passiva. Vi vill ta en aktivare roll.


Premiären hos City Gross är bara början. Äkta vara Sverige har kontaktats av flera stora livsmedelsaktörer som även de vill guida sina kunder till tillsatsfria varor. Och dessutom hoppas vi inom Äkta vara på framtida samarbete med de hundratals mindre mathantverkare som finns spridda över landet. Tanken är att märket inte bara ska finnas på hyllkanten utan även börja tryckas direkt på produkterna.
– För oss konsumenter är detta förstås en mycket glädjande utveckling, kommenterar Mats-Eric Nilsson, som är medlem i föreningen och med sin bok ”Den hemlige kocken” satte igång den pågående tillsatsdebatten. Märkningen gör det inte bara lättare att hitta de tillsatsfria varor som redan finns, utan sätter även press på branschen att ta fram fler. Vi kommer att få uppleva en E-nummersanering av historiska mått.

Godkända produkter >>
Kriterier för att bli godkänd >>


ÄVbutik1större

Annons