Mats-Eric Nilsson får Nationalencyklopedins Kunskapspris i klassen Övrig verksamhet/Unik personlig insats.
Han får priset ”för att han genom tidningsartiklar och böcker tydligt har stärkt svenskarnas konsumentkunskap på livsmedelsområdet. Genom sina avslöjanden om fusk och lögner i t.ex. boken ”Den hemlige kocken” har han fått många att efterfråga och ta till sig relevant information om de livsmedel vi dagligen köper och på så vis höjt vår kunskapsnivå, samtidigt som det har bidragit till folkhälsan i landet”.

– Chockad, sanslöst överraskad och väldigt glad, så beskriver Mats-Eric Nilsson sin reaktion när han fick veta att han fått det prestigefyllda priset.
Priset är ett erkännande och ger förnyad kraft att resa land och rike runt, flera gånger i veckan, vecka ut och vecka in för att föreläsa för allt från en mindre publik på ett landsortsbibliotek till stora livsmedelsproducenter.

Kunskapspriset som instiftades år 2002 delas varje år ut till dem som på ett nyskapande, lustfyllt och framgångsrikt sätt förmedlar kunskap till andra. ”Genom Kunskapspriset vill Nationalencyklopedin göra nyskapande kunskapsspridare till Sveriges kunskapshjältar. Pristagarna skall vara goda förebilder och våga tänka i nya banor”.

Prissumman som är 250 000 kronor delas ut på NE:s kunskapsgala den 19 oktober i närvaro av kronprinsessan Victoria.

Bild: Peter Ohlsson

Läs om vinnarna i de övriga kategorierna >>
Lysna på NE:s intervju med Mats-Eric >>
Annons