Äkta vara Sverige grundades för fyra år sedan, och föreningen är ingalunda ensam konsumentorganisation. Sveriges konsumenter, Konsumentföreningen och Sveriges konsumenter i samverkan är några exempel på organisationer som arbetar för bättre mat, men på lite olika sätt.
Jan Bertoft är generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, i en ledare sammanfattar han behovet av konsumentorganisationer och massmedier.
"Den storstädning av tillsatser vi ser idag är trots allt ett exempel på omvändelse under galgen. Det måste till en skandal eller folkstorm för att det ska bli ordentlig fart på något som trots allt är ett konsumentintresse.

Utvecklingen när det gäller tillsatser gör att den ständigt tuggade tesen ”Vi ger bara kunden vad kunden vill ha” klingar lite ihåligt. Nej, från industri och handel måste man ligga i framkant, våga rensa innan Boken kommer eller Uppdrag granskning visar sina smygfilmade bilder på bästa sändningstid. Risken för sluttande plan finns alltid. Utvecklingen mot fusk och snusk drivs lite längre, lite längre. Det finns ju pengar att tjäna! Tills även seriösa företagare står där med byxorna nere därför att de inte upptäckt att de passerat ett antal osynliga gränser. Vem vet – om tio år kanske vi står där igen med alla tillsatserna tillbaka.

Det är därför vi konsumentorganisationer och massmedia är så viktiga. Någon måste agera vakthund och väckarklocka. Någon måste envist ifrågasätta, aldrig släppa greppet, följa upp och fortsätta att ställa både krav och obehagliga frågor.

Tillsats-tsunamin drog ner industrins anseende till nollpunkten, nu vidtar man klädsamt nödvändiga åtgärder. För att slippa framtida skandaler måste man dock ta ett större ansvar, skaffa sig bättre larmklockor och bli mer lyhörda. Plus våga ligga i framkant mer. Det kommer ändå nya skandaler, nya böcker, nya suddiga filmklipp på TV. Men risken minskar. Och det vinner industrin, handeln och konsumenterna på i längden".
Äktavarapk
Matupprorets Camilla Sparring, Sveriges konsumenters Jan Bertoft och Äkta varas Björn Bernhardson, samtalade i samband med presentationen av den nya märkningen för tillsatsfri mat, Äkta vara, lanserades den 15 oktober. I panelen deltog förutom representanter för City Gross, också kocken Carina Brydling och Coops Christina Möller, samt författaren Mats-Eric Nilsson

Sveriges konsumenter >>
Matupproret >>
Sverige konsumenter i samverkan >>
KF:s konsumentföreningar >>
Annons