Den nya märkningen för mat utan tillsatser – Äkta vara – har tagits emot översvallande positivt av konsumenter. Många är de som tackar och som vill att märkningen också ska finnas i fler butiker än City Gross.
Äntligen! skriver flera både i kommentarer på sajten och i Äkta varas mejlbox. Några säger att de nu kommer att byta butik tills andra kedjor kommer efter.

”Ett underbart redskap för den stressade människan”, skriver Bittan. Förhoppningen om att märkningen ska påverka producenterna tas upp av två kommentatorer: ”Det är ett stort steg att ni fått med en så stor kedja men det största steget tror jag är att ni nu vare sig ni vill eller inte kommer att påverka livsmedelsproducenterna så att de börjar tillverka mat som får ha ert märke”, skriver Lars-Erik Listfeldt. Samma teori har signaturen Andreas. ”Dessutom fyller märkningen en väldigt viktig funktion i och med att den förhoppningsvis kommer att påverka tillverkarna att minska på sina tillsatser”, påpekar Andreas.  Konsumenter i Norge och Finland följer med intresse utvecklingen i Sverige. En norsk konsument har redan deklarerat att hon nu kommer att resa över gränsen till Sverige på en  så kallad ”harry-tur”.

Allergiker och intoleranta har hört av sig med tack. En mamma skriver till oss: Jag har ett multiallergiskt barn som inte tål tillsatser ... Med den här märkningen finns en chans att jag kan handla mat till henne igen så som det är tänkt och så klart kommer jag läsa, trots märkning. Det handlar mer om att jag kan gå till en vara och veta att chansen är stor att hon tål den för den är "ren".

Många producenter och en del grossister har också hört av sig och vill kunna få sina produkter märkta, även butikschefer, för både små och stora företag har visat intresse för märkningen som en hjälp för konsumenterna att ta ställning.

Men – det har även funnits kritiska röster. Sticker man ut hakan får man ju räkna med att det smäller till.  Aftonbladets matskribent Karin Ahlborg, som också skrivit mycket om matfusket, ryter till och kallar märkningen för oseriös, andra som Louise Ungerth, som företräder Konsumentföreningen i Stockholm anser bland annat att motståndet mot tillsatser går till överdrifter.

Coop välkomnar Äkta varas initiativ att lyfta fram varor utan tillsatser, men anser att den KRAV-märkning som finns, räcker. Ica centralt har svarat att man inväntar myndigheternas reaktion, medan några lokala handlare visat sig positiva.

Vi har också fått in frågor om förtydliganden exempelvis hur märkningen går till. Under fliken Märkning överst på sidan kommer vi vartefter att fylla på med de vanligaste frågorna och svaren. Där kan man också läsa om de kriterier som ligger till grund för märkningen och givetvis följa vilka produkter som vartefter blir godkända.

Inom kort kommer fler artiklar om märkningen och om diskussionen kring den.
Annons