Trots att Livsmedelsverket säkert går i taket var det igår premiär för Äkta sylt. Det är Svenska Syltningssällskapet som ligger bakom lanseringen av varumärket Äkta sylt.
MonikaNaess[Bianca Brandon-Cox]– Vi har tröttnat på att ständigt bli jämförda med medioker industrisylt i gulliga burkar, säger Monika Naess, ordförande i Svenska Syltningssällskapet.

Varumärket Äkta sylt tillåter inget inget industripektin,inga konserveringsmedel, ingen citronsyra. Det betyder också att sylten innehåller riktigt socker. Däremot används inte syltsocker eftersom det innehåller innehåller industripektin, citronsyra och kaliumsorbat. Försiktig kokning sker i mindre satser i kopparkittlar.

Svenska Syltningssällskapet bildades som resultatet av en hantverksutbildning i syltning med syltmästaren Jan Hedh. De de 17 syltarna tar ytterligare ett steg för att lyfta sitt hantverk. Med ett eget varumärke och en gemensam försäljningsorganisation ska man lättare komma ut på marknaden.

Varumärket Äkta sylt är en del i ett större regionalt projekt för kvinnliga mathantverkare och har fått ekonomiskt stöd av Länsstyrelsen i Sörmland, EU och UTCED, som är en organisation för att stötta kvinnliga företagare i  Västmanland (med länsbokstaven U), Örebro (T) , Uppsala (C), Östergötland (E) och Sörmland (D).
Bild: Bianca Brandon-Cox

Läs mer om sylt>>


Annons