EFSA, EU:s myndighet för Livsmedelssäkerhet har gjort ny riskbedömning för de omtalade azofärgämnena. För tre av färgämnena sänks gränsen för hur mycket vi kan få i oss utan att det medför någon risk.

De färgämnen som rekommendationerna skärps för är para-orange E 110 och nykockin E 124, som hör till azo-färgämnena, samt för kinolingult E 104. Gränserna för intag av tartrazin E 102, azorubin E 122 och allurarött E 129 är oförändrade.

Inte bara i godis
Nu tvingas livsmedelsindustrin se över hur mycket av färgämnena som används. Dessa får användas i nästan alla livsmedel som får färgas, det vill säga glass, godis, konditorivaror, desserter, sylt, frukt- och grönsaksberedningar, stenbitsrom, smaksättningspreparat, kosttillskott och läkemedel, samt drycker med undantag för saft som aldrig får färgas. Även räkor kan ibland vara färgade med bland annat para-organge även om det fördöms i fiskeribranschen.

Azofärger tillverkas på kemisk väg. De anses ge överkänslighetsreaktioner, så pass allvarliga att de tidigare var förbjudna i Sverige. I och med att vi gick med i EU tilläts färgämnena igen. Under senare år har ämnena också misstänkts också kunna bidra till hyperaktivitet hos barn. USA har valt att helt förbjuda användningen av nykockin, E 124.

I September 2007 publicerade den ansedda medicinska tidskriften The Lancet en studie som visade att dessa E-nummer i kombination med konserveringsmedlet natriumbensoat, som finns i läsk, kan göra barn hyperaktiva. Studien, som genomförs vid universitet i Southampton, blev mycket uppmärksammad. Brittiska livsmedelsverket, FSA,  lovade att upprätta en lista på produkter som är garanterat fria från de omstridda färgämnena.

Tomma löften
Azofärgämnen används troligen mindre i Sverige än på andra håll i världen. Branschen har lovat självsanering. Men – när tidningen Råd och Rön gjorde en genomgång i butikshyllorna visade det sig att branschen hade glömt sina löften och de omdiskuterade färgämnena fanns i fler produkter än någonsin tidigare.

Färgämnena kommer med säkerhet att fortsätta att ifrågasättas, det räcker inte med att gränsvärdena sänks. EFSA skickar nu sina riskbedömningar till EU-kommissionen som avgör om användningen av färgämnena ska begränsas, eller förbjudas. Inom EU har man också diskuterat att införa varningstexter på livsmedel som innehåller azofärgämnen. Frågan är om det hjälper. Varför inte bara förbjuda dessa kosmetiska tillsatser helt?
Anna Karin Strand Nilsson

Fakta: EFSA kommer under de närmaste åren att gå igenom tidigare riskvärdering av samtliga tillsatser för att säkerställa att inget nytt har kommit fram som gör att det accepterade dagliga intaget, ADI, bör ändras. ADI-värdet anger hur mycket en människa dagligen kan äta under hela sin livstid utan att det medför någon hälsorisk. Värdet uttrycks i milligram per kilo kroppsvikt och dag.

Läs mer i Råd och Rön >>
Konsumentbloggen Luft till salu har hela listan>>

Sökresultat för Southampton Azo Färgämne


Annons