Det finns ljuspunkter i vintermörkret. Nästa vecka invigs en ny ladugård i Rättvik. Det kanske inte låter som en märkvärdig händelse i sig, med bakgrunden är desto märkvärdigare: Ladugården ingår i ett projekt som ska göra Rättvik självförsörjande på kött, potatis och grönsaker.
Ladugården som hör till Stiernhööksgymnasiet är en stor del av Återtagsprojektet som drivs i kommunen. Satsningen på att bli självförsörjande bygger på ett miljötänkande. Närodlat, ekologiskt och bättre mat inom skolkök och äldreomsorg får man på köpet.
– Återtaget kommer att betyda oerhört mycket för både kommunen och de utbildningar som bedrivs vid Stiernhööksgymnasiet, säger gymnasiechefen Hans Barksjö.
I ladugården som är toppmodern kommer mjölkkor och köttdjur att gå lösa och slipper därmed traditionella bås.  Den är en utbildningsplats för elever som går på naturbruksprogrammet och ger eleverna möjlighet att lära sig det senaste inom hantering och skötsel av nötdjur. Slakt och förädling ska ske lokalt och vinnare blir skolor och äldreboenden.
Stiernhööksgymnasiets skolmatsal, som satsar på närodlat och ekologiskt, utsågs till en av Sveriges tolv Stjärnrestauranger av Skolmatens vänner.
Det går att gå åt andra hållet. Framtiden för skol- , sjukhus- och äldremat måste inte vara ”koka-kyl”.

Mejla gärna till Äkta vara och berätta om fler inspirerande projekt.

Annons