Konsumenterna gillar märket Äkta vara.  På de två månader märkningen har funnits i City Gross butiker, har försäljningen av de produkter som fått klartecken att märkas, ökat med 30 procent jämfört med förra året. Ökningen var 19 procent om man räknar bort försäljningen i nya butiker.

Försäljningssiffrorna följs med nyfikenhet av branschen.

– Det visar att det finns ett behov av den här typen av märkning, säger Tim Hansson, som är marknadsstrateg på BergendahlsGruppen, ägare av City Gross.

Bakgrunden till att City Gross ansökt om märkningen är att man vill hjälpa konsumenter att göra medvetna val.  Märkningen stötte snabbt på kritik från Livsmedelsverket. Märket kunde vara vilseledande ansåg verkets jurist Göran Anér. Men säljsiffrorna efter två månader visar att många verkar uppskattar märkningen som ett stöd när man handlar. Nu går City Gross vidare med att ansöka om att få märka fler varor. Hittills har 184 produkter fått klartecken, senast Familjen Dafgårds köttbullar utan tillsatser.

City Gross har efter kritik från Hässleholms kommun, som har tillsynsansvaret för butikskedjan, gjort justeringar i hur man kommunicerar Äkta vara i sina butiker. Miljöchefen Sven-Inge Svensson tycker att märkningen nu fungerar. ”Miljökontoret ser det som positivt att det finns en medvetenhet om och en debatt om hur livsmedel behandlas, produceras och om vad de innehåller. Det kan vara svårt för den enskilde konsumenten att i butiken läsa och granska texten på alla förpackningar. Hyllkantsmärkningen ”Äkta vara” kan då vara en hjälp för de konsumenter som söker efter livsmedel utan tillsatser”, står det i miljökontorets utlåtande.

Många konsumenter har vänt sig till föreningen Äkta vara för att de vill att märkningen ska finnas även i andra butiker än hos City Gross. Också producenter och grossister, stora och små, har hört av sig och vill få sina produkter märkta, något som också City Gross har märkt av.

– Många leverantörer undrar om deras produkter kan märkas med Äkta vara. De har en väldigt pragmatisk inställning och ser bara möjligheter, säger Carola Grahn, projektledare på City Gross för satsningen på mat utan tillsatser.

För leverantörerna kostar det inget att få sina varor märkta med Äkta vara. City Gross betalar en fast avgift per år till den ideella föreningen Äkta vara Sverige
som ersättning för deras arbete med att gå igenom varors innehållsdeklarationer och förpackningar och bedöma om de kan märkas med Äkta vara.

För föreningen Äkta vara är försäljningssiffrorna en bekräftelse.
– Det är glädjande att försäljningen ökar. Men, siffrorna i sig är inte allt, säger ordförande Björn Bernhardson. Det viktigaste är att de bekräftar att det finns ett intresse hos konsumenterna. Vi tror att behovet är större än så här. Det här är bara början.

 

Annons