Sökandet efter oförfalskad tillsatsfri, närodlad och lokalproducerad mat kommer att hålla i sig hela decenniet. Det spår omvärldsanalytikern Pernilla Jonsson, Kairos Future i SVT:S God morgon Sverige. Pernilla Jonsson är doktor i företagsekonomi och har specialiserat sig på mat, konsumtion och livsstil.

Mattrender är något som förändras långsamt eftersom det har med människors beteende och stora strukturella förändringar i samhället att göra. Ofta är det livssituationen som avgör hur och vad vi äter: en singel äter ofta helt annorlunda än en barnfamilj enligt Pernilla Jonsson. Singeln är vad man kallar ”graising”, dvs ”betande” – man plockar åt sig det som finns att äta då man har tid att äta, och lagar väldigt lite av maten själv.  Vilken klasstillhörighet man har och var man bor spelar också en roll, för hur matvanorna ser ut.  Medelklassen är trendsättare för den stora massan, och det är den som livsmedelsindustrin tittar på när man tar fram och marknadsför nya produkter.

Den trend som dominerar idag och som kommer att hålla i sig hela 2010-talet, är att vi vill ha ”riktig” mat. Det finns en misstänksamhet mot industrialiserad mat och föredrar exempelvis mat utan tillsatser, tror Pernilla Jonsson. Hon menar att det finns en misstänksamhet mot, ibland en rädsla, för tillsatser och processad mat.

– Konsekvensen blir att man letar efter äkta varor.  Det som känns ”äkta” är det som är lokalproducerat och nära. Vad som händer när maten industrialiseras och processas är att den kommer längre och längre bort från oss. Då vill vi ha produkter som produceras nära, gärna att de är ekologiska, men framför allt att de är trovärdiga.

Några andra trender:
•Snabbmat är inte längre bara skräpmat, utan det går att hitta mer vällagad mat.
•Regionala rätter som pitepalt och öländska kroppkakor håller sig mycket väl i konkurrensen med nya influenser.
•Vi odlar mer ätbart, även vi som bara har balkong eller fönsterbräda.
•Influenser från omvärlden är fortfarande starka, även om vi ofta tar emot dem och omformar och anpassar dem till något svenskt.

Att tala om trender kan kännas ytligt när det handlar om något så grundläggande som maten vi äter. Men det är trenderna som livsmedelsindustrin och handlarna känner av. Så om vi fortsätter att visa vilken mat vi vill ha, kanske matfusk, märkliga industriella ingredienser och tillsatsstinna produkter fasas ut och vi får den mat vi är värda

Lyssna på hela inslaget i Gomorron Sverige >>

Annons