Sugen på en korv med bröd? Surdegsbakat korvbröd och med en korv med hög kötthalt? Då blir det till att åka över sundet till Köpenhamn, där Köpenhamns första ekologiska korvkiosk har öppnat.


”Snabbmat med kvalitet” är mottot för Den danske pølsemannen, DØP, som slagit upp dörrarna till sin pölsevagn vid Rundtorn i Köpenhamn. Färsk och rostad lök, korvbröd, gurksallad, potatismos eller rotmos, fransk dressing, remoulad, ketchup, senap – allt är ekologiskt. Du kan också få ekologisk cola eller ekologisk öl eller vin till korven.

– Prisnivån är något högre än hos den konventionella korvkiosken. I gengäld får man en 100 procent ekologisk måltid av hög kvalitet, säger Claus Christensen (bilden) som är mannen bakom idén, till Ekoweb.. Ekologiskt långtidsbakat surdegsbröd med kostfibrer och ekologiska korvar med lägre fettinnehåll mättar mer än konventionella korvar och bröd, så om man ser det ur mättnadsgrad, så är vi faktiskt ganska billiga,

Korvarna kommer från tillverkaren Hanegal >> som är helt igenom ekologisk. De använder inga tillsatser i sina korvar, inte heller de som är tillåtna för ekologisk produktion. Inte ens nitrit har letat sig in i deras korvar, trots att det är godkänt för ekologiska produkter inom EU
”Nitrit är ett konserveringsmedel som bland annat skyddar mot botulism. Detta är dock helt utan betydelse i en modern livsmedelsproduktion. Hanegal menar att risken för cancer som följer av nitrit i köttprodukter är större än risken för botulism”, skriver företaget på sin hemsida.

Invanda föreställningar ställs på huvudet: Danska pölser behöver inte vara röda och snabbmat behöver inte vara dålig.

Var finns den svenska utmanaren till korvkiosken vid Rundetorn? Claus Chrisensen har redan fått en svensk förfrågan om franchiseing så vi får se vem som blir först.

Läs mer om Døp på www.døp.dk
Sökresultat för Korv >>  Nitrit >>  Snabbmat >>
Annons