För tredje året i rad har tidningen Råd & Rön granskat livsmedelsbranschens förhållande till azofärgämnen. Förra årets genomgång visade att läskedrycksextrakt innehöll azofärgämnen samt E104. I år har tidningen gått igenom godishyllorna och sett att ämnena också finns i godis, främst importerat från USA. Inte heller läkemedel, till exempel de receptfria Strepsils, som numera får säljas i vanliga butiker, går fria.


Branschen säger sig vilja fasa ut dessa omdiskuterade färgämnen, som enligt den så kallade Southamptonstudien kan orsaka koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet hos barn. Trots det finns de kvar just i sådana produkter som i stort riktar sig till barn. De finns även i vissa livsmedel, som stenbitsrom och, mer sällan, i räkor.

Enligt nya EU-regler måste, från 20 juli i år, alla livsmedel som innehåller E 104 eller någon av azofärgerna E 102, E 110, E 122, E 124 och E 129 förses med en varningstext.
Innan Sverige gick med i EU var azofärgämnen förbjudna i Sverige, då för att de kunde orsaka allergier.  Vid EU-inträdet tilläts de igen.

Läs om Southamptonstudien>>

Läs mer om azofärgämnen i E-nummerguiden >>
Annons